4 tipp a klasszikus ízületi gyulladás megelőzésére

Újabb rövid előadásában Dr. Újházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hajdú–bihari elnöke az ízületi gyulladásról beszél és 4 olyan tippet ad, amellyel megelőzhetjük a klasszikus izületi gyulladások kialakulását.

Ízületeinket két nagy betegség érheti:

    1. Ízületi porckopás vagy arthrózis
    2. Ízületi gyulladás vagy arthritis, amely lehet:

A. Akut, azaz nem olyan régóta fennálló gyulladások

B. Krónikus, azaz régóta fennálló gyulladások

Fontos megemlíteni, hogy az arthrózis vagy ízületi porckopás szintén egy gyulladás, ami tulajdonképpen egy úgynevezett steril gyulladás.
Mik lehetnek az okai a fent említett gyulladások kialakulásának?

Az arthritis az ízület egy klasszikus gyulladása és kiváltó okai lehetnek:

  1. Valamilyen sérülés
  2. Bakteriális kórokozók, amelyek az úgynevezett nem steril gyulladások 
  3. Autoimmun folyamatok, amikor a szervezet saját immunrendszere támadja meg az ízületet
  4. Anyagcsere betegségek

Hogyan lehet a fent említett gyulladások kiváltó okait megelőzni?

  1. Tipp: konzultáljunk házirovosunkkal, amennyiben a gyulladás már előrehaladott állapotú!

A háziorvos ajánlást nyújtani, valamint szükséges gyógyszereket és kezeléseket (terápiákat) írhat. Elsősorban a gyulladást és a fájdalmat kell csökkenteni ez sok esetben nem szteroid- vagy súlyos esetben szteroid gyógyszerekkel és fájdalomcsillapítókkal oldható meg. Mindez kizárólag az orvos hozzájárulással és ajánlással oldható meg.

2. Tipp: végezzünk mozgást

Ez nemcsak segít megelőzni a gyulladás kialakulását, hanem testsúlyunk megfelelő megtartása és fenntartása érdekében is fontos.

3. Tipp: igyunk kellő mennyiségű folyadékot!

4. Tipp: táplálkozzunk változatosan!

A nem megfelelő táplálkozás az elsődleges okozója a különféle anyagcsere betegségek kialakulásának, amely tovább fokozódva súlyos ízületi gyulladásokat (arthistris) okozhat, amelynek egyik leggyakoribb formája a köszvény.

“Az anyagcsere betegségek megelőzése egy nagyon fontos pont, hiszen ennek fő okozója a nem megfelelő táplálkozás, ami miatt aztán súlyos ízületi gyulladás (arthritis) alakulhat ki […]” – idézzük Dr. Újházi László szavait.

Meg vagyunk győződve arról, hogy az Önnek is fontos az ízületei egészsége, de lehet, hogy nincs ereje már órákat a konyhában főzni, hogy változatosan és egészségesen étkezzen. 

Ez igencsak gyakori az idősek között, akiknek viszont tökéletes megoldás a szociális étkeztetés, mely kedvezményes áron (500 Ft/menü + 150 Ft kiszállítási díj háztartásonként) kétfogásos (leves+főétel) ebédet biztosít házhoz szállítva a nyugdíjasok számára

További információkért látogassa meg honlapunkat (https://btesz.hu/etkezes/) vagy hívjon minket ingyenesen zöld számunkon: 06 80 900 368

Nagyítás
FEL