4 tipp az idősek egészséges folyadékpótlásához

Idősként bizonyára Ön is tapasztalja, hogy a szomjúságérzet sok esetben egyáltalán nem jelentkezik, ez viszont nem azt jelenti, hogy a szervezetnek ne lenne ugyanúgy szüksége a folyadékra, sőt. 

Dr. Újházi László,  a Magyar Gyógyszerészi Kamara hajdú–bihari elnöke az alábbi rövid előadásában gyakorlatias tippeket nyújt arra nézve, hogyan lehet idős korban is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, ezzel elősegítve egészségünk megőrzését.

“Hogyan tudjuk fokozni és pótolni a folyadékot? Elsősorban a napi folyadékbevitel alapját és bázisát jelentő levessel. A leves egy rendkívül fontos táplálék, hiszen megfelelő mennyiségű folyadékot és rostot tartalmaz. Továbbá a nem túl forró leves nagyon jót tesz a gyomornak és a meleg, megnyugtató hatása révén az emésztést is elősegíti. Tehát minden nap igyekezzünk leveseket fogyasztani!

 

  1. tipp – használjon mérőedényt vagy palackot az aznapra szükséges mennyiségű folyadék számára, töltse meg lehetőleg tiszta vízzel, majd figyeljen arra, hogy nap végén üresen maradjon az edény

2. tipp – vegye magához kedvenc bögréjét és bármikor a csap közelében jár, töltse meg vízzel és abból igyon

3. tipp – figyelje az óra kakukkolását, vagy igazítsa az óránkénti hírekhez a vízfogyasztást – minden ilyen alkalommal 1,5-2 deciliter vizet igyon meg

4. tipp – minden étkezés közben és után fogyassza el az előre meghatározott mennyiségű vizet (pl. fél liter), így a nap végére összejön a kívánt folyadékbevitel”

“A leves egy rendkívül fontos táplálék … minden nap igyekezzünk levest fogyasztani” – idézzük a gyógyszerész szavait, hiszen megfelelő folyadékot, rostot tartalmaz, továbbá a gyomor számára is pozitív hatásokkal bír, valamint elősegíti az emésztést.

Talán Önnek sincs ereje már órákat a konyhában főzni, viszont szeretne egészségesen és változatosan ebédelni. A szociális étkeztetés kétfogásos (leves+főétel), meleg ebédet biztosít minden nyugdíjas, tartósan beteg, vagy más nyugdíjszerű jövedelemmel rendelkező idős számára.

A megrendelt ebédeket személyes kontaktus nélkül, higiénikusan szállítjuk naponta házhoz, kedvezményes áron (500 Ft/menü + 150 Ft kiszállítási díj háztartásonként).

Önnek nincs más dolga, mint tárcsázni a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió ingyenesen hívható telefonszámát (06 80 900 368), ahol kollégáink állnak szíves rendelkezésére és segítenek a további útbaigazításban.

Nagyítás
FEL