BTESZ-től a sportpályáig

Olvasási idő: 6 perc

Kevesen tudják, hogy Ábrók Andrea kolléganőnk – a BTESZ közbeszerzési referense – titokban egy igazi szuperhős: ő ugyanis a bowling világának egyik feltörekvő magyar csillaga. Munkaidő után kilométereket tesz meg a gyakorlópályáig, hogy aztán országos és nemzetközi versenyeken szállhasson „ringbe”, így növelve Magyarország hírnevét. Andi története az elszántság, a szenvedély és a kemény munka diadalát hirdeti, emlékeztetve minket arra, hogy a valódi hősök bizony közöttünk járnak.

Kérlek, mesélj egy kicsit magadról. Mit tudhatunk rólad?

Vidéken nőttem fel és nagyon szép gyerekkorom volt. Szüleimtől útravalóként kaptam a szorgalmat, kitartást, tiszteletet és szerénységet. Felnőttként Debrecenbe költöztem, itt élek párommal jelenleg és van egy felnőtt fiam is, aki már külön családi életet él. Mindig szerettem tanulni, új ismereteket szerezni és nyitott vagyok a világra, az emberekre, így minden, ami körülöttem van inspirációt jelent számomra. Szeretem a természetet, az utazást és nem utolsó sorban a bowlingot.

 

 

Mióta vagy a BTESZ dolgozója, és hogy érzed magad itt?

 

Tavaly május óta dolgozom a BTESZ-nél, korábban 16 évig államigazgatásban, majd 7 évig a szakképzésben tevékenykedtem. Nagyon jól érzem itt magam, ma is hálás vagyok a sorsnak, hogy erre sodort és itt lehetek. Örömmel jövök be dolgozni, mert támogató és pozitív emberekkel találkozom, és a kollégáim egytől egyig nagyszerű emberek.

 

Mivel foglalkozol a BTESZ-en belül?

A Fejlesztési csoport tagjaként a BTESZ közbeszerzési eljárásaiban közreműködöm referensként. Munkám folyamatos szakmai fejlődést igényel, melyhez a BTESZ minden támogatást biztosít. Szeretem a munkám, mert változatos és kihívásokkal teli.

 

 

Hogyan fedezted fel a bowling iránti szenvedélyedet, és mióta űzöd ezt a sportot?

 

Körülbelül 10 évvel ezelőtt a párom csábított el bowlingozni, mivel megüresedett egy hely a csapatában és női játékosra volt szükség. Bőszen elkezdtem gyakorolni, elég rövid időn belül 1-1 mérkőzésre mély vízbe is dobtak, de mondanom sem kell, hogy kezdetben minden mérkőzés előtt nagyon izgultam, hogy jól teljesítsek. A sport nagyon megtetszett, a rendszeres edzéseknek köszönhetően gyorsan fejlődtem. A sok gyakorlás hozta az eredményeket, sikereket, így elég hamar szenvedélyemmé vált a sport olyannyira, hogy heti háromszor jártam le a pályára, de volt olyan is, hogy este 11 óra körül egymásra néztünk a párommal és már tudtuk, hogy mennünk kell gurítani.

Kezdetben egyenesen gurítottam és később, mikor eljártunk országos versenyekre és láttunk, hogy a nagyok kanyarban gurítanak elhatároztam, hogy én is szeretném megtanulni ezt a technikát. Sajnos edző hiánya miatt autodidakta módon, illetve a profi játékosok instrukciói alapján tanultam meg. Egyenes gurítóként már elértem egy magas szintet és eredményes voltam, viszont a kanyar gurítással teljesen újra kellett építeni magam, mivel teljesen más mozgást, elengedést, időzítést igényel. Mondanom sem kell, hogy fejben és mentálisan nehéz volt megélni ezt a hullámvasutat és a mélyből ismét eredményesnek lenni. De hajtott a játékszenvedélyem és a természetem: amit elkezdek, azt nem adom fel, végigviszem bármi áron.

 

 

Milyen változásokat vettél észre magadon azóta, hogy rendszeresen bowlingozol?

Mivel a bowling legalább annyira igényli a mentális erőt, mint a fizikai képességeket, minden téren fejlődtem, növekedett a koncentrációm, stabilabb lett az a képességem, hogy csak az adott feladatra fókuszáljak, ha kell teljesen kizárva a külső körülményeket. Egy verseny hosszú órákig, néha napokig tarthat, nagy szükség van arra, hogy meglegyen az a lelki stabilitás, ami az eredményes játékhoz kell. Nyitottabb lettem a világra, bekerültem egy számomra addig teljesen idegen közegbe, a magyar bowlingosok viszonylag kicsi és némileg zárt közösségébe. Eljutottam sokfelé az országban, később pedig külföldre is, ami mindenképpen használ a jellem fejlődésének. Természetesen fizikailag is hatással volt rám a rendszeres sportolás, a sok ülőmunka mellett úgy vélem szükség is volt erre.

 

 

Tudnál esetleg mesélni azokról a versenyekről, amelyeken részt vettél? Melyik volt számodra a legemlékezetesebb, és milyen eredményeket, helyezéseket sikerült elérned ezeken a megmérettetéseken?

Szerencsére már egészen hamar voltak sikereim a sportágban. Előbb csak helyi szinten, 2014-ben viszont már amatőr egyéni bajnok lettem a Magyar Köztársasági Kupán. 2015-ben több sikeres egyéni versenyem volt amatőr kategóriában, így 2016-tól úgy gondoltam, hogy komolyabban kellene foglalkozni ezzel a sporttal, így igazolt játékos lettem és alakítottunk egy egyesületet, a Cívis Bowling és Természetjáró Egyesületet. Bekapcsolódtunk a Magyar Bowling Szövetség versenyrendszerébe, bajnokságaiba. 2021-ben feljutottunk a legfelsőbb osztályba a csapattal, ami nagyon nagy teljesítmény volt, tekintve a helyi sanyarú körülményeket, már ami a bowling infrastruktúráját illeti. Egyénileg is jöttek a sikerek, többször jutottam döntőbe az egyéni Országos Bajnokságon. 2021. illetve 2023. évben ezüstérmet szereztem, így lehetőségem adódott nemzetközi szinten is megméretnem magam. Pályafutásom eddigi csúcsa a 2021. évben Krétán rendezett Európai Bajnokok Bajnoksága volt, ahová minden országból csak 1 férfi és 1 női versenyző juthatott el. Hatalmas élmény volt, egyben megmutatta azt is, hogy van hová fejlődni a sportágban, láthattam hol tartanak az európai élmezőny versenyzői. Idén újra lehetőségem lesz részt venni Berlinben ugyanezen a versenyen.

 

Hogyan készülsz fel egy fontos versenyre? Van esetleg speciális edzésrutinod vagy mentális stratégiád?

 

Egy fontosabb verseny előtt próbálok figyelni a táplálkozásra, igyekszem többet mozogni, lazítani, sokat sétálok, gyalogolok, valamint egy kicsivel többet gyakorlom a mozdulatok időzítését, bizonyos versenyhelyzetekben alkalmazandó technikákat. Alapvetően az évek során bebizonyosodott, hogy kicsit olyan vagyok, mint egy versenyló: igazából a derbyn teljesítek jól, akkor hozom ki magamból a legjobbat amikor leginkább kell.

 

 

Találkoztál esetleg valamilyen nehézséggel vagy akadállyal a bowlingos pályafutásod során, és ha igen, hogyan kezelted ezt?

 

Alapvetően sok nehézség adódik mifelénk ebben a sportban: nincsenek versenyzésre alkalmas pályák, nincsenek elengedhetetlenül szükséges infrastruktúrák. Minden edzésre el kell menni Tiszaújvárosig, ahol a Dunától keletre az egyetlen versenypálya van. Ez Debrecentől körülbelül 69 km, ami időben és távolságban is sok, csak az odaút 50 perc. Az edzés 2 óra, és a visszaút ismét 50 perc. A távolság igen megnehezíti a felkészülést mind időben, mind anyagilag és hétközben munka után nem egyszerű ezt megoldani. További nehézséget jelent még az edző hiánya, valamint a nagyon kevés utánpótlás. Ezért képzem magam szakmailag én is, és emiatt vettem részt ősszel egy alapszintű nemzetközi tanfolyamon, hogy később akár tudjak segíteni a sportág iránt komolyan érdeklődőknek abban, hogy ne induljanak annyira a nulláról, mint nekem kellett.

 

 

Hogyan érinti a sport a mindennapi életedet és a munkádat? Hogyan egyensúlyozol a munka, a magánélet és a bowling között?

 

Nem könnyű feladat, már csak az említett nehézségek miatt sem. Rengeteg időt elvesz a bowling, ilyen szempontból nagy szerencse, hogy a párom is versenyző. A fiam már külön életet él, így elmondható, hogy nem a családtól veszi el az időt a sport. Sokat jelent az is, hogy a BTESZ-nél egy támogató munkakörnyezetre és közösségre leltem, így fejben össze tudom rakni magam a versenyekre.

 

 

Mit gondolsz, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy embernek ahhoz, hogy sikeres bowlingjátékossá váljon?

 

Fontos a türelem, koncentrációs képesség, kitartás, nagyon nagy alázat a sportág iránt, elhivatottság, rengeteg edzés, sok lemondás. Ezek mindenképpen. Mégis legfontosabb az, hogy legyen motivációd és élvezd a játékot.

 

 

Van esetleg valamilyen tanácsod, amit szívesen megosztanál azokkal, akik éppen most ismerkednek ezzel a sporttal vagy szeretnék javítani a játékukat?

 

Ha túljutnak azon a szinten amikor még csak elugranak a barátokkal egy bambi mellett gurítgatni, feltétlenül keressenek versenylehetőségeket, egyesületet, ahol fejlődhetnek és kaphatnak tanácsokat a többiektől. Viszonylag hamar lehet sikerélményeket szerezni ebben a sportban, így hamar kialakulhat a „függőség”. Aki tényleg komolyan gondolja, rengeteget tanulhat az interneten is, én is nagyon sok dolgot onnan merítettem.

 

Boldog-Honti Orsolya írása

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK

Ajánld fel te is adód 1%-át!

…a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítványnak!