CSALÁD ÉS MUNKA? A BTESZ-NÉL NEM ÖSSZEEGYEZTETHETETLEN

Mindenki olyan életre és munkahelyre vágyik, ami mellett a családjában is ki tud teljesedni, nem érzi azt minden nap, hogy szét kell szakadnia a két feladat között. Ez nőknek és férfiaknak egyaránt nagyon komoly stresszforrás lehet, hiszen ez a folyamat eljuthat odáig, hogy valaki azt érzi, hogy sem a munkahelyén, sem a családjában nem tud igazán jelen lenni.

A BTESZ-ben egyértelműen felismertük, hogy a hatékonyság és a munka-magánélet egyensúly szorosan összefügg. Törekszünk arra, hogy egy igazán családbarát munkahellyé és szervezetté váljunk és az elmúlt években már nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk munkaadóként ezen a téren.

A női vezetők támogatásával semmiképp sem vagyunk lemaradásban az országos átlaghoz képest. Nálunk a munkavállalók 95%-a és a vezetők 90%-a nő, a legtöbben családosak, sokan nagycsaládosak. A vezetők gyakran ezért könnyebben megértik a kollégák problémáit, hiszen ők is tapasztalták már, milyen kisgyermekes anyukaként visszatérni a munkába.

Természetesen a férfi kollégák és vezetők is ugyanolyan megértők tudnak lenni, hiszen nem minden döntés közvetlen tapasztalat, hanem sokkal inkább empátia kérdése.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy gyermekszülés és gondozás után a munkavállalók 80%-a visszatér hozzánk dolgozni és mi pedig igyekszünk megteremteni a feltételeit, hogy kisgyerekes anyukák is helyt tudjanak állni a munkában, elviselhetetlen stressz és feszültségek nélkül. A munkába való visszatérésben sokat segít a kollégákkal való folyamatos kapcsolattartás a szülési és gyermekgondozási szabadság alatt, a fokozatos visszatérés biztosítása és visszatérés után a szakmai és emberi támogatás a kollégák és a vezetők részéről.

Vannak munkahelyek, ahol lehetőséget tudunk biztosítani részmunkaidős foglalkoztatásra, de a szervezetben is nagy a rugalmasság, mert tudjuk, hogy például egy éppen lázas kisgyermekéért aggódó édesanya nem tudna megfelelő koncentrációval jelen lenni a munkahelyén. A nyári szünetben még nagyobb odafigyelést igényelnek kisgyermekes dolgozóink, ilyenkor még rugalmasabbnak kell lennie egy szervezetnek, hiszen nem minden család tudja megoldani a gyerekek elhelyezését az óvodai, vagy az iskolai szünet alatt.  Ehhez a rugalmassághoz persze mindig kell a munkavállalók őszintesége és becsületessége, akik nem élnek vissza ezzel.

Munkatársunk – Királyné Tóth Katalin története:

-Idén és tavaly nyáron nagyon nehéz helyzetben lettem volna, ha a BTESZ nem egy igazi családbarát munkahely. Bár szüleim mindenben mellettem állnak, de minden nap őket sem szerettem volna terhelni, ezért gyakran előfordult, hogy 5 éves kisfiamat, Benit behoztam magammal a munkahelyemre. Sem kollégáim, sem vezetőim részéről nemhogy rosszallást nem éreztem, de teljes mértékben mellettem álltak, sőt volt olyan is, hogy ügyvezetőnk annyira figyelmes volt, hogy nagyon halkan tartott meg egy megbeszélést, hogy ne ébressze fel kisfiamat, aki éppen elszenderedett. Ez fantasztikus érzés egy édesanyának és azt kívánom, hogy mindenkinek legyen ennyire családbarát a munkahelye.

 

Köszönet a cikkhez nyújtott információkért Szitai Tamásnak és Királyné Tóth Katalinnak