Ez történt Nálunk: Faültető Családi Délután Roadshow

FACSADÉR, azaz Faültető Családi Délután Roadshow – Ezt a mozaikszót sokáig ízlelgeti mindenki, van akinek tetszik a hangzása, van, akinek kevésbé – de egy biztos, az elmúlt hónapokban sokan megjegyezték és ezáltal megismerték rendezvénysorozatunkat. Tehát a szónak most már kérdés nélkül van létjogosultsága, bátran leírhatjuk, hogy az első FACSADÉR sorozat sikeresebb volt, mint azt reméltük.
Nézzük, hogyan is kezdődött. 2018 tavaszán az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azon belül is a Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság kiválasztotta a BTESZ-t egy pályázaton, hogy Hajdú-Bihar megyében, a Családok Éve országos programsorozathoz kapcsolódva megszervezze és megrendezze ezeket a délutánokat.
7 helyszínen voltunk ott szeptemberben és októberben – Debrecenből indultunk szeptember 1-jén és itt is zártuk a rendezvénysorozatot október 20-án.
További, ugyanilyen hangulatos és fontos állomásaink voltak: Derecske, Balmazújváros, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény és Püspökladány.
Amint a faültető roadshow neve is mutatja a faültetésnek központi szerepe volt ezeken a délutánokon. Ez számunkra több dolgot is szimbolizál – egyrészt környezetvédelem, a környezettudatos élet és a természetszerető életmód fontosságát – hiszen gyermekeinknek bolygónk és környezetünk megóvása lesz az egyik legfontosabb feladata a jövőben. Kiterjedt szociális szolgáltatásinkon kívül mindig is fontos volt számunkra az élhető jövő megalapozása. 
Másrészt az elültetett facsemeték tökéletesen szimbolizálják a családot, hiszen gyökereiknél kapaszkodnak a földbe, ahogy a szüleink, nagyszüleink adnak számunkra biztos talajt és kiindulópontot, és a fák mindig új hajtásokat, ágakat hoznak, ahogy egy család is bővül és érkezik új generáció.
Ugyanezt a gondolatot igyekeztünk a léggömbök röptetésénél is megmutatni, ugyanis ezek nem felszálltak az égbe és eltűntek, mint általában a héliumos lufik, hanem rögzítve voltak, visszatértek a földre, mint a gyerekek időről időre a szülői házba, hiszen az otthon, a család adja a legnagyobb biztonságot még felnőtt korunkban is.
Az egész rendezvénysorozat tartalma és célja leginkább az volt, hogy megmutassa a család nem csupán egy fontos érték, amit készen kapunk, hanem a legfontosabb területe életünknek, amire figyelmet és időt kell fordítanunk. A programok – közös zenélés, éneklés, kézműves kuckó, pónilovaglás, ugrálóvár, a felnőtteknek pedig egészségügyi mérések – mind-mind azt hangsúlyozták, hogy érdemes időről időre kilépni a hétköznapok rutinfeladataiból és minőségi időt tölteni azokkal, akiket szeretünk. Különösen büszkék vagyunk családi, élőszereplős, interaktív kincskereső társasjátékunkra, amiben az egész család részt vehetett és játékosan küzdhetett egy közös célért.
Mindezekhez hozzájárult egy – talán még sosem tapasztalt – különösen enyhe, napsütéses koraőszi időjárás, ami a legtöbb helyszínünkön lehetőséget adott számunkra, hogy a programok nagy részét a szabadban rendezhessük meg. Azt azonban még mi sem gondoltuk, hogy legtöbbször elég lesz egy rövidujjú póló a kicsik és a nagyok számára.
Bízunk benne, hogy a játékok és a programok a gyerekek számára igazán jó emlékek maradnak, amelyekről akár 10-20 év múlva is mosolyogva beszélgetnek majd egy családi ebéden. A szülők pedig biztos, hogy haza tudnak vinni néhány jó ötletet egy-egy közös, programra, hiszen, ha egy hétvége kizárólag a telefonnal, tablettel a kézben telik, azokból nem sok maradandó emlék születik, amire majd jó lesz együtt visszagondolni.

Köszönet Kósa Rita Diánának és a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió minden közreműködőjének, aki részt vett a Faültető Családi Délután Roadshow szervezésében.