Gyors hűtés: a biztonságos étkezés kulcsa

Napjaink egyik legfontosabb témája az élelmiszerbiztonság. Gyakran szembesülünk azzal, hogy az idős ellátottjaink mennyire aggódnak a jelenlegi időszakban az ételük megfelelő biztonságáért. A BTESZ pedig kiváltképp odafigyel ellátottjai egészségére: úgy ételeink megfőzésekor, mint azok szállítása közben is a legszigorúbban betartjuk a hatályos előírásokat (gyors hűtés).

Ételeink biztonságos fogyaszthatóságát viszont nem tartósítószerekkel biztosítjuk, hanem főzés utáni gyors visszahűtéssel, valamint a megfelelő hőmérsékleten történő szállítással. Az étel hőmérsékeltét folyamatosan vizsgáljuk, így az Ön asztalára egy kiváló minőségű és ellenőrzött étel kerül. Az Ön feladata pedig csupán annyi, hogy az étel csomagolásán jelzett időpontig elfogyassza a kiszállított ebédjét. Jó étvágyat kívánunk!

Miért jár Ön is jobban a gyorshűtött ebéddel?

Mindent a gyors hűtésről

A gyorshűtés folyamata roppant egyszerű:

  1. Szakácsaink nagy szeretettel elkészítik az ételt
  2. A becsomagolt ételek hőmérsékletét rövid időn belül (90 perc) +3°C-ra csökkentjük (tehát nem fagy meg)
  3. Az elért hőmérsékletet folyamatosan ellenőrizzük, szállítás közben is (a hatályos előírásoknak megfelelően)
  4. Melegítést követően ugyanaz az ízvilág fogadja Önt, melyet a szakácsaink előállítottak

Mi a titok nyitja?

A titok a kíméletes, de gyors hűtésben rejlik. A sejtekben tárolt víz fontos, hogy gyorsan fagyjon meg (kb. 3-5 cm/h sebességgel), mivel csak így lehetséges, hogy olyan kisméretű jégkristályok, mikrokristályok képződjenek, melyek nem befolyásolják az étel állagát. 

Röviden: így lesz friss az étel felmelegítést követően, így lesz képes megőrizni a minőségét és tápértékét.

A hűtési folyamat fokozza az ízélményt és javítja az étel textúráját. Gondoljon csak bele, mennyire ízletesebb egy cukrászdában a lehűtött desszert, amikor az ízek már „összeértek”. A gyorshűtéssel pedig rövid idő alatt nemcsak az étel külső felületét, hanem az egészet lehűtjük.

Amikor gyorshűtéssel 75°C-ról 3°C-ra csökkentjük az étel hőmérsékletét, a 90 perces folyamatban az úgynevezett maghőmérsékletet figyeljük, mely ugyancsak nem haladhatja meg az említett szintet. Ezt egy rendkívül érzékeny szondával mérjük, mely állandó jelleggel figyeli az étel belső hőmérsékletét.

Mi történik a baktériumokkal?

A gyors hűtés révén elpusztulnak a nem kívánt baktériumok és mikroorganizmusok. Az így lehűtött ételek megőrzik természetes nedvességtartalmukat, ízüket és állagukat.

Az Európai Unió és a gyors hűtés

2004-től az Európai Unió előírja az éttermek számára a gyorshűtés technológiát (röviden a Wikipédián lehet erről angolul olvasni, a 852/2004-es rendelet teljes szövege pedig itt érhető el).

2004-től hazánkban, Magyarországon is nagy változások következtek be, hiszen a 90-es években megszületett élelmiszerbiztonsági eljárások mellett kötelezővé vált a HACCP rendszer bevezetése és üzemeltetése is.

Hogyan fogyassza a gyorshűtött ételeket?

Átvételt követően rögtön helyezze és tárolja hűtőben az ételt (0-5 °C között), fogyasztás előtt pedig melegítse fel. A kívánt íz és állag eléréséért az ételt 65°C fölé ajánljuk melegíteni, továbbá javasolt megkavarni vagy tányérra kitenni, hogy az étel teljesen átmelegedjen.

Kérdései vannak? Válaszolunk.

Van-e hátránya a gyors hűtésnek?
Az étel felforrósítását követően visszanyeri eredeti ízvilágát, így főként pozitívumokról beszélhetünk a tárolás és biztonság terén.

Friss marad az ebédem?
A fejlett technológiánknak köszönhetően kíméletesen hűtjük le az ételt, így melegítést követően teljesen friss étel kerülhet az asztalára.

Fogyaszthatom hidegen is az ebédemet?
Az étel elfogyasztását csak forrón javasoljuk, mivel a szakácsaink által megalkotott ízvilágát és állagát 65°C fölött éri el. Továbbá annyi ételt melegítsen fel, amennyit az adott étkezésnél el is fogyaszt.

TOVÁBBI KÉRDÉSEI VANNAK?

Hívjon minket ingyenes számunkon!

Szakképzett kollégáink munkaidőben (08:00-16:30) várják hívását ingyenes telefonszámunkon:

A munkaidőn kívül beérkező hívásokat a következő munkanapon hívjuk vissza.

.... VAGY