Gyűl-ölet, szer-etet

Olvasási idő: 3 perc

 

A címben szereplő szavak nem szójátékok, hanem egy hatalmas igazságot fejeznek ki. Ha a haragnak engedjük, hogy gyűljön (akár kifelé, akár befelé) az szép lassan, de biztosan meg fog ölni, ellenben a szeretet: etet, éltet, felállít, újraindít, kitisztít, feltölt.

Amikor Jézustól azt kérdezték, hogy mi a legnagyobb parancsolat, akkor az Isten és egymás felé megnyilvánuló szeretetről kezdett el beszélni, de itt nem állt meg. Ezt mondta: ”Szeresd az Urat a te Istenedet teljes lelkedből és teljes elmédből és szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Máté 22)

Dr. Gyökössy Endre azt mondta erre, hogy azért nehéz megélni ezt, mert a legtöbb ember magát sem szereti. Pál Feri (Pál Ferenc római katolikus pap) pedig azt tette hozzá, hogy nagyon kreatívan tudjuk magunkat bántani.

Önszeretet alatt nem valamiféle beteges, nárcisztikus szeretetet kell érteni, sokkal inkább Istennel való élő kapcsolatból fakadó, emiatt helyes identitásra épülő önbecsülésre kell gondolni, ami olyan tartást ad az embernek, ami ”életessé” (Gyökössy) teszi az életét.

Szeretet, de mi is az? A Biblia eredeti nyelvén három szó van a szeretetre: az egyik az ”Erosz”, amit testi szerelemnek is lehet nevezni. A Bibliában nincsenek tabu témák, erről is nyíltan beszél, hogy nagy szerepe van a házasságon belül megélt meghitt szeretetkapcsolatban.

A második az ún. ”Fileo” (fília) szeretet, amit röviden úgy lehet jellemezni, hogy reagáló, úgy nevezett ”adok-kapok” szeretet. Sosem kezdeményez, de ha jól bánnak vele, akkor viszonoz. (Szeretlek, ha…, szeretlek, amíg…) Ennek is van szerepe, de ha csak erre épül egy kapcsolat, az nem lesz viharálló és hamar elfogy a tűz. A harmadik szeretet (ami a fenti igeversünkben is szerepel) az ”Agapé” szeretet, amit csak Istentől lehet kapni, kérni. ”Nem belőlünk való, de nagyon belénk való.” (Cseri Kálmán) Kezdeményező, tehát nem a másikra vár, tovább indokolatlan és feltétel nélküli (Szeretlek. Pont.)

Robert L. Thornton leírja egy 10 éves kori emlékét, amikor a szülei vitatkoztak és az apukája adott egy nagy lapot a feleségének, illetve maga elé is letett egyet, aztán arra kérte, hogy írják le a panaszaikat. A feleség bőszen írni kezdett, ahogy a férj is. Amikor már látta, hogy lassan betelik feleségének a lapja kérte, hogy tegyék le a tollat és cseréljék ki. Azt hallotta nem sokkal később a fiú, hogy anyukája sír, majd kijőve a szobájából látta, hogy anyukája hosszan öleli az apukáját. Később megtudta, hogy az apja lapján egyetlen egy szó szerepelt százszor: ”Szeretlek”.

Tehát a harag ölet, a szeretet éltet. Élj és éltess másokat ma is!

 

Floch Gábor Barnabás

Missziós koordinátor

Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK