Gyümölcsfa cserépben? Naná!

Olvasási idő: 3 perc

A gyümölcstermesztéssel sokszor a legnagyobb gond az, hogy rengeteg munkát igényel az ültetés, a rendszeres gondozás és a szüretelés. Akinek volt valaha nagy kertje, ahol volt veteményes, az tudja, hogy ültetéskor az ember háta beáll viszonylag hamar a sok hajolgatástól, majd a folytonos gyomlálástól, gereblyézéstől, permetezéstől. A locsolás is nagyon fárasztó, nem beszélve a szüretről, amit legtöbbször ismét hajolgatva vagy létrán egyensúlyozva tudunk csak megtenni. No persze, azért a két véglet között is van néhány gyümölcs, de azoknak, akik az előbb említett okok miatt nem vágnak bele a palántázásba, ültetésbe, vagy netán nincs kertjük, megsúgom, hogy van egy szuper tippem számukra!

Nekünk találták ki ugyanis a törpefákat, amit úgy lehet szüretelni, hogy nem kell nyújtózkodni. Aki lemaradt a magról csíráztatásról és már most tudja, hogy le fog maradni a palántázásról is, de szívesen dézsmálná otthon a gyümölcsét, annak jó hír, hogy sok kertészetben vásárolható törzsmagasságra oltott gyümölcsfa. Ezek kifejezetten jól érzik magukat cserépben, és mégis értékelhető mennyiségű gyümölcsöt teremnek. Alma, körte, szilva, őszi- és kajszibarack, citrusfélék, vagy akár a cseresznye és a meggy is megtalálható a törpe gyümölcsfák között. A jó hír, hogy ezek nem nőnek magasra (30-60 cm törzsmagasságúak), és az amatőr kertészek is viszonylag hamar sikerélményhez juthatnak, ugyanis nem kell hónapokat, éveket várni az első termésre.

Viszonyításként, hadd meséljem el a saját történetem a citromfánkkal. Az első karantén alatt, mikor sokan hittük, hogy
kisujjunkban a pék szakma, és bár nincs kertünk, az elfogyasztott ételeink nagyrészét magunk fogjuk megtermelni, nos akkor mi is nekivágtunk az ültetésnek. Mi lehetne annál „biobb”, mint a bio citrom bio magját csíráztatni, palántázni és nevelgetni? Nos mi így kezdtük, két éve. Az internet alapos fellapozása után a kertészeti egyetem diplomáját érezve a kezünkben, boldogan csíráztattunk ki 14 db citrommagot és ültettük joghurtos pohárból nagy tejfölösbe, és így tovább. Mára kettő élte túl. Ezek most nagyjából 50 centisek és a törzsük vékonyabb, mint egy rózsa szára. Tehát várjuk a fásodást, mert amíg nincsenek beoltva, addig termést sem fognak hozni. Egy a témához nálunk jobban értő barátom szerint, ez még legalább három év.

A mi hibánkból tanulva azt tanácsolom, hogy aki idén nyáron szeretne gyümölcsöt szakítani a fájáról, az inkább a kertészetekben vásárolható törpe gyümölcsfák között keresgéljen. Hiszen a saját termésünk egyrészt finomabb és egészségesebb a boltinál, másrészt az otthon való gyümölcstermesztéssel spórolhatunk is.

Huszár Eszter

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK

Nagyítás