Halolaj, d-vitamin és a cukorbetegség

Olvasási idő: 5 perc

Az autoimmun cukorbetegség két fajtája rohamosan terjed.
Ha időben kezdjük meg a védekezést, kialakulása is megelőzhető, de ha már kész a baj, a károk jelentősen csökkenthetők.

Az autoimmun cukorbetegség két fajtája megelőzhető, ill. a károsodás mértéke lassítható. Az autoimmun cukorbetegségnek két fajtáját ismerjük. Az egyik a gyermekkori vagy 1-es típusú cukorbetegség, amelynek gyakorisága a fejlett országokban folyamatosan nő (You és Henneberg, 2016). Az 1-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható, és kezelése sajnos nem küszöböli ki a folyamatos romlást és a későbbi szövődményeket. Ezért minden kisgyermekes, várandós vagy gyermeket tervező anyának mindent meg kéne tennie azért, hogy gyermekét elkerülje ez az autoimmun betegség.
A másik autoimmun típusú cukorbetegség a LADA (Felnőttkori rejtett autoimmun cukorbetegség), amely egy lassan kifejlődő autoimmun folyamata, amely ugyanúgy az inzulintermelő bétasejteket pusztítja el visszavonhatatlanul.

Sok LADA beteget 2-es típusú cukorbetegnek diagnosztizálnak, elfedve a kórfolyamat egy fontos vonását. A LADA gyanúját az is felkelti, ha a 2-es típusú cukorbetegnek van más autoimmun betegsége is (pl. pajzsmirigy alulműködés) (Laugesen és mtsi., 2015). Mondjuk az orvoslás felől nézve bizonyos értelemben mindegy is, hiszen a kezelés ugyanaz: diabéteszben használt veszélyes gyógyszerek és végül inzulin. A beteg szempontjából azonban nem közömbös a valódi diagnózis, amit a C-peptid mérésével és az autoimmun markerek kimutatásával lehet megerősíteni vagy kizárni.
Sok ember, aki hiába fogy le, a cukorértékei a fogyással arányosan nem javulnak, valószínűleg LADA-ban szenved. Az európai cukorbetegek 9%-a LADA típusú (Hawa és mtsi., 2013), és a nem elhízott cukorbetegek 50%-a tartozhat ide
(Landin-Olsson, 2002). De mindezt nem a statisztikai adatok felmondása miatt írom; ezzel csupán jelezni szeretném,
hogy sok gyermekről és felnőttről van szó. És a kockázatokat nem statisztikusként kell nézni, hanem egyénre lebontva. Az pedig úgy néz ki, hogy vagy cukorbeteg a gyermek vagy nem; vagy LADA egy felnőtt vagy nem.

A GYERMEKKORI AUTOIMMUN CUKORBETEGSÉG
Egy nagy norvég vizsgálat kimutatta, hogy azon gyermekek között, akik legalább 1 éves korukig minden nap tőkehalmáj olajat kaptak, 26%-kal csökkent az 1-es típusú cukorbetegség kockázata (Stene és mtsi., 2003). A kutatók szerint itt
kettős hatásról van szó: mind az omega-3, mind a tőkehalmáj olaj D-vitamin tartalma védőhatást fejt ki, gátolva az autoimmun folyamatokat.
Ha az anya már terhessége alatt is fogyaszt tőkehalmáj olajat, a gyermek cukorbetegség kockázata 70%-kal csökken (Stene és mtsi.,2000). Ezt vastagon aláhúzza egy vizsgálat, amelyben 1770, genetikai okokból az 1-es típusú cukorbetegségre fokozott kockázatot mutató gyermeket követtek átlagosan 6 évig. Mérték az autoimmun folyamat megjelenését. Az átlagos omega-3 fogyasztás 1-1.5 gramm/nap volt, de a cukorbetegséggel szembeni védelem dózisarányos volt. Az omega-3 fogyasztás átlagosan 55%-kal csökkentette az autoimmunitás kialakulásának a kockázatát, míg az omega-6 (sütőolajok, margarin) fogyasztása 68%-kal növelte a kockázatot (Norris és mtsi., 2007).

Az omega-3 fogyasztása 80%-kal csökkentette annak a kockázatát, hogy legalább két autoimmun marker is megjelenjen. A másik védőfaktor a D-vitamin. Egy 7 európai országra kiterjedő vizsgálat dózistól függetlenül, a D-vitamin csecsemőkori adására átlagosan 33%-os kockázatcsökkenést mutatott ki (The EURODI AB, 1999). Ha a dózist is figyelembe vesszük,
akkor az újszülötteknek és csecsemőknek adott 2-4000 NE D-vitamin 50%-os védelmet nyújt a fiatalkori cukorbetegség kialakulásával szemben (összefogl: Szendi, 2011). Finnországban az ötvenes években napi 4000 NE D-vitamint adtak csecsemőknek. Mára ez a dózis a tizedére csökkent és az 1-es típusú cukorbetegség ennek hatására ötszörösére nőtt (Harjutsalo és mtsi., 2013). Mind az omega-3, mind a D-vitamin komoly hatást gyakorol az immunfolyamatokra, és más autoimmun betegségek (rheumatoid arthritisz, szklerózis multiplex) kockázatát ugyancsak jelentősen lecsökkenti (Szendi, 2011). Számos vizsgálat igazolja, hogy 1-es típusú cukorbetegeknél a vércukorszint stabilitása és szintje erősen függ a D-vitaminszinttől: minél magasabb a D-vitaminszint, annál alacsonyabb a vércukorszint és kisebb az érrendszer károsodása (Savastio és mtsi., 2016; Mohammadian és mtsi., 2015), s ugyanez áll az omega-3 fogyasztására is (Lamichhane és mtsi., 2015). 

A FELNŐTTKORI REJTETT AUTOIMMUN CUKORBETEGSÉG (LADA)

Josefin Löfvenborg és mtsi. (Löfvenborg és mtsi., 2014) az omega-3 fogyasztás és a LADA kockázatát vizsgálták. A LADA betegek a 2-es típusú cukorbetegekhez képest soványabbak, alacsonyabb az inzulinrezisztenciájuk, és C-peptid szintjük is alacsonyabb (A C-peptid szintje megmutatja, mennyi inzulin termelődik.) Úgy találták, hogy a LADA-ban szenvedők jóval kevesebb omega-3-at fogyasztottak, mint az egészséges kontrollok vagy a 2-es típusú cukorbetegek. Mivel viszont az omega-3 fogyasztás 60%-kal csökkentette a LADA kialakulásának a kockázatát, ezért feltételezhető, hogy sokaknál azért alakult ki LADA, mert eleve kevés omega-3-at fogyasztottak. A vizsgálat szerint már napi 0.3 gramm is csökkenti a kockázatot, érdemes mégis jóval többet fogyasztani. Löfvenborg egy későbbi vizsgálata azt is igazolta, hogy napi két adag cukros üdítő (azaz az egészségesnek vélt gyümölcslevek) kétszeresére növeli a LADA kockázatát (Löfvenborg és mtsi., 2016). LADA esetében a D-vitamin szedése ugyancsak ajánlott, ugyanis egy vizsgálat igazolta, hogy a csak inzulinnal kezelt LADA-betegekhez képest az inzulin mellé D-vitamint is kapó betegeknek sokkal jobban megőrződött a bétasejt funkciójuk, azaz alacsonyabb maradt az éhgyomri és a cukorterheléses teszt során a vércukorszintjük (Li és mtsi., 2009). A D-vitamin bétasejteket védő hatását igazolták 1-es típusú cukorbetegeknél is, úgyhogy mindkét autoimmun cukorbetegségben a kezelés fontos része kéne legyen a magas D-vitamin bevitel (Dayal és Sachdeva, 2015).

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a LADA esetében csődöt mondanak az inzulintermelést serkentő gyógyszerek, sőt
kifejezetten károsítják a bétasejteket, mert túlmunkára késztetik őket. Ugyanez mondható el a nagy szénhidrát tartalmú
étrendekre is, amit ráadásul még cukorbetegeknek is ajánlanak a diabetológusok. A LADA megelőzése, ill. szinten tartása
csak alacsony szénhidrát tartalmú alacsony glikémiás indexű étrenddel lehetséges (ilyen a paleo). Szokás még ajánlani a bétasejtek védelmében az inzulinpótlás korai megkezdését (mielőtt még a vércukorszint ezt indokolná). Nem igazolódott azonban be, hogy ez megóvná a bétasejteket (Thunander és mtsi., 2011). 

Szendi Gábor 

Tények és Tévhitek.hu 

 

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK