Hittel, elszántsággal, emberséggel

Olvasási idő: 5 perc

Bacsó Benjámin, a BTESZ Alapítvány elnöke amolyan igazi karizmatikus személyiség. Megnyugtató hangjával, bölcs gondolataival seperc alatt magával ragadja a hallgatóságot. Tetteivel pedig kiváló mintát mutat azok számára, akik még kételkednek a felebaráti szeretetben. De vajon, hogy találta meg az Isten felé vezető utat, és mi motiválja Őt a mindennapokban? A következőkben bizony ezekre a kérdésekre is választ kapunk majd!

Kérlek, mesélj egy kicsit magadról! Mit tudhatunk Bacsó Benjáminról, a magánemberről?

Fantasztikus feleségemmel Barbival és 3 lányommal (Bítia, Benita és Bereniké) Szadán élünk. Nagyon szeretek tanulni, olvasni, futni és focizni.

 

Ha jól láttam a kedvenc hobbid a futás! Mióta űzöd ezt a sportot és mi motivál annyira, hogy még a téli hidegben is felhúzd a futócipőt?

Azért szeretek futni, mert a futásban mindig legyőzhetem egy kicsit magam. Nem mindig sikerül, de nagyon jó érzés, amikor igen. Kifejezetten hasznos, hogy a futás segít a fizikális teherbírásom fejlesztésében, ez pedig jó hatással van a mentális, emocionális teljesítőképességemre is.

 

Mivel foglalatoskodsz a mindennapokban?

Az Élő Remény Baptista Gyülekezet vezető lelkésze vagyok, tanítok és a BTESZ Alapítvány munkáját vezetem. Erős meggyőződésem, hogy életem minden tevékenységében, azért vagyok, hogy segítségére legyek azoknak, akiknek nem vagy nagyon kis mértékben segítenek.  

 

Hogyan találtad meg Istent?

Nagyon szerettem focizni és a “grundon” minden nap játszottam a barátaimmal. Ezért a sport központi szerepet játszott az életemben. Az egyik csapattársam elment sportiskolába és később válogatott labdarúgó lett. Sokáig csak a foci érdekelt, aztán egyszer csak egyre jobban elkezdett foglalkoztatni a kérdés, hogy miért élünk? Miért vagyunk itt? Ezek a kérdések egyre fontosabbak lettek számomra. Rájöttem, hogy erre a kérdésre csak valaki olyan adhat választ, Aki teremtett. Megértettem, hogy Jézus nem csak egy történelmi személy volt, hanem az volt, akinek mondta magát.

 

Honnan tudtad, hogy Téged lelkipásztornak szánt az Úr?

Egy nagyon hosszú folyamat volt. A gimnázium után, a Debreceni Egyetemre jelentkeztem. Történelmet és földrajzot tanultam. Az egyetem első évében volt egy furcsa belső érzésem, hogy jó-jó, de nem vagyok a helyemen. Feltettem a kérdést: mi az ami hiányzik? Elkezdtem válaszokat keresni, végül oda jutottam, hogy Istennek terve van az életemmel és nem biztos, hogy az én tervem a legjobb! Jelentkeztem a Teológiára és párhuzamosan elvégeztem azt is.  

 

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Sokféle emberrel találkozom. Baptistának lenni szerintem azt jelenti, hogy “Isten dicsőségére és az emberek javára” élünk. A lelkészi hivatásomban ez a kettő különösen is összekapcsolódik.

 

 Manapság rengeteg hatás éri a fiatalokat. Emiatt sokszor csábítóbb számukra a kevésbé helyes úton járni. Te hogyan szólítod meg ezt a generációt? Hogyan kelted fel az érdeklődésüket?

9 évig voltam a Magyarországi Baptista Ifjúsági Misszió vezetője. Ma azt gondolom a sokféle válság mellett, egy nagyon erős érték krízisben vagyunk. Alapvető probléma lett a gőg, önhittség. Néhány fiatal abban látja az élete értelmét, hogy híres legyen. Szerintem ennél sokkal fontosabb és maradandóbb célok vannak. Az életemmel és értékes történetek megosztásán keresztül igyekszem arról beszélni, hogy van választási alternatíva és lehet egy értékesebb és tartalmasabb életet élni!

 

Az Élő üzenetet hallgatva minden alkalommal felteszem ugyanazt a kérdést a kollégáimnak: Ilyen sok érdekes történetet mégis honnan tud Benjámin? Kérlek, adj nekem választ erre a kérdésemre! 

Szeretek olvasni és szeretem a jó történeteket. Valószínűleg ennek köszönhetően! 

 

Evezzünk most egy kicsit más vizekre. Hogy kerültél kapcsolatba a BTESZ-el és hogy érzed itt magad?

Már viszonylag korán 2012-13-ban kapcsolatba kerültem a BTESZ munkájával. Derecskén vettem részt lelkigondozóként a helyi intézmény munkájában, majd 2016-ban dolgozhattam azon, hogy létrejöjjön a Boldog Gyermekkor nevelőszülői hálózat,2017-ben pedig a BTESZ alapítvány kuratóriumi elnökének választottak, majd 2020-ban misszió és hitéleti igazgató lettem.

 

Jelenleg a BTESZ Alapítvány kuratóriumi elnöke vagy. Mesélnél egy kicsit az alapítványról? Mivel foglalkoztok, mi a célkitűzésetek?

Az Alapítvány azért van, hogy képességei és lehetőségei szerint segítsen. A kollégáimmal azon dolgozunk, hogy tehetséges, de nehéz sorsú gyerekeknek tudjunk lehetőséget adni. Azt gondoljuk, hogy a változáshoz jó példákra van szükség, ezért igyekszünk pozitív példákat felmutatni nekik, mint Nyíregyházán a sportnapon, ahol többek között találkozhattak Helebrandt Máté többszörös magyar bajnok gyorsgyaloglóval és olimpikonnal. 

 

Rengeteget tesztek a nélkülözőkért. Sokan azonban a mai napig képesek elsétálni egy segítséget kérő ember mellett.  Mi ennek az oka? Illetve, hogy látod, mi hozna ebben változást?

A társadalomban bizalmi problémák vannak. Ráadásul sokan vannak, akik azt gondolják, hogy “nincs is értelme segíteni” vagy “mindenkinek van elég baja, nekem is” vagy “nekem sem segítettek”. Lehet ez jogos tapasztalaton alapuló kijelentés is, nem csak kifogás. Mi szeretnénk bizalmat is építeni. Igyekszünk transzparensen működni és sokat kommunikálni, nem csak a segítő akciókról, hanem a támogatások felhasználásáról is. Jó példa erre a Kácser család segítése, ahol a fiatalon maradt özvegy anyuka megható köszönő levelét nem tartottuk meg magunknak, hiszen egy közösség segített, így igyekeztünk a köszönetet is ezzel a közösséggel megosztani. 

 

Honti Orsolya

 

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK