Hogyan írjunk regényt?

Olvasási idő: 3 perc

Mi sem egyszerűbb ennél!

Csak kell egy nagyszerű ötlet, ami mindenkit lenyűgöz azzal, hogy mennyire egyedi, monumentális és csavaros. Szükség van néhány színes, felejthetetlen karakterre, akik puszta létükkel is előre lendítik a cselekményt. Ha ez megvan, akkor össze kell állítani a történetet az elejétől a végéig, mégpedig úgy, hogy logikailag minden illesztékében passzoljon, lehetőleg a végén egy hatalmas csattanóval vagy világmegváltó mondanivalóval. 

Természetesen a megfelelő leírások, az esemény gördülékenysége, a frappáns és életszerű párbeszédek is egy jó regény elengedhetetlen összetevői. Amint ez megvan, már csak le kell ülni, és egyetlen lendülettel megírni a leendő sikerregényt. A kéziratot el kell küldeni egy kiadónak, amely csak arra vár, mikor kapja kézhez a teremtményünket, és örömmel invesztál egy leendő bestseller kiadásába. Nos, azért a dolog nem ilyen egyszerű.

Az ötlet:

Egy könyv első lépése valóban egy ötlet. Ez lehet egy kép, egy hangulat, vagy akár egy mondanivaló, ami úgy megfogja az embert, hogy addig kínozza, míg végül foglalkozni nem kezd vele. Nagyon fontos, hogy olyan ötlet legyen, ami fontos számunkra annyira, hogy a kibontásába időt és energiát fektessünk.

A történet:

Az ötletből szépen, a maga tempójában, kibontakozik a történet fő vonala, a fontosabb karakterek, a regény hangulata. Tudnunk érdemes, honnan indul és hova ér a történet, és mit akarunk elmondani vele. Ezért fontos, hogy a regénynek legyen eleje, vége és íve, vagyis alkosson önmagában egységes egészet. Érdemes előre elhelyeznünk a szereplőket a történetben: személyiséget, mozgatórugókat és kapcsolati hálót kell felépítenünk, ha hiteles karaktereket akarunk létrehozni.

Írásra fel!

Miután ezzel nagyjából megvagyunk, nekieshetünk az írási folyamatnak. Ez nagyon sokszor azzal végződik, hogy borul az előzetes elképzelésünk a karakterekről, a történet folyásáról, a súlypontokról, megváltozik a karakterek felépítése, a cselekményszálak. Nem szabad megijedni: ha ettől hitelesebb a történet, akkor javítani kell az előzetes elképzelésünkön. Ha ugyanis jól végezzük a dolgunkat, a regény előbb-utóbb átveszi az irányítást, és elkezdi írni magát. Óriási élmény, bár kellő alázat szükségeltetik hozzá, amikor az író puszta eszközzé válik, akinek segítségével a regény megírja önmagát. Lehet, hogy végül más történetet kapunk, mint amit elkezdtünk írni.

Amikor pedig leírtuk/bepötyögtük az utolsó karaktert, és már hátra dőlnénk, kezdődhet a még nehezebb munka: kiadót találni szeretett gyermekünknek.

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK

Nagyítás
FEL