Készítsünk együtt illatos párnákat!

Olvasási idő: 3 perc

A levendula sokrétű felhasználási módja már régóta ismert, gyakori illóolaj, szappan alapanyag, kenőcsökben is használják fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de a kozmetikában, parfümgyártásban is közkedvelt összetevő. Manapság a gasztronómiában is egyre gyakoribb különleges alapanyag, süteményekben és fagylaltokban is találkozhatunk levendula ízzel. Az aromaterápiában feszültségoldásra használják, kellemes illatú és a molyok távoltartásában is segíthet.

Illatpárnákat készíthetünk otthonunk, hálószobánk, gardróbunk és ruhásszekrényünk illatosítására, vagy gépkocsiban
ülve is élvezhetjük a kellemes illatot. Ajándékként is kedves meglepetés lehet. A párnácskákat feldobhatjuk egy-egy dekoratív anyaggal, csipkével, díszes gombokkal, így gyönyörű éke lehet lakásunknak. Igazán költséghatékony módon elkészíthető ez a kis tasak és nem is túl időigényes. Szinte mindenkinél van egy olyan régi ruhadarab, konyharuha vagy a szakavatottaknál akár varrásból kimaradt anyag, mely alapanyagul szolgálhat. Előnyösebb olyan anyagot választani, ami nem nyúlik a varrás vagy ragasztás miatt és amelyen könnyebben áthatol a kellemes virágillat (ideális: pamut, vászon).
Először szükséges eldöntenünk, hogy milyen méretű legyen az illatpárnánk. Én megadtam egy méretet, (a cikk végén található szükséges alapanyagok részben) mely iránymutató, de ettől természetesen el lehet térni. Fontos, hogy a megfelelő összeállításhoz szükséges egy legalább félcentis csíkot elhagynunk az anyag szélétől, így az anyag nem bomlik meg a szélén a későbbiekben, erre ragasztópisztolyos összeállításnál is szükség van, ha ezt az összeállítási módot választjuk.

A varráshoz az anyagot színével befelé hajtjuk, így kezdjük meg a varrást az egyik oldalon és a másik két oldalon, majd színére fordítjuk az anyagot. A színére fordítottanyagot megtöltjük töltelékkel és varrással lezárjuk a negyedik oldalt úgy, hogy behajtjuk kissé a belső részbe tolva az anyagot, ezzel is elkerülve az anyag megbomlását. Az összevarrás varrógéppel
még egyszerűbb feladat, de kézzel összevarrni is nagyon könnyű és nem mellesleg jó kis kikapcsolódás.

Ha van otthon ragasztópisztolyunk, akkor az összeállítást ezzel is könnyen megoldhatjuk, hiszen csak vágnunk kell két
ugyanolyan anyagdarabot, azt három oldalánál összeragasztjuk, majd megtöltjük levendula virágzattal és lezárjuk az utolsó nyitott részt is ragasztással. Cikk-cakk ollóval szép kis széleket is adhatunk az anyagnak a különlegesebb megjelenésért.

Töltelékként én levendulát választottam, de használhatunk más szárazvirágot, gyógynövényt, illatos fűszernövényt (rozmaring, zsálya, menta) vagy vattát, ami illóolajjal átitatott. Száraz levendulavirág bioboltokban kapható, vagy egyes webáruházakban. A kész párnákat egyedivé alakíthatjuk kis gombok, vagy csipkeszalagok felvarrásával vagy ragasztásával. Színben igyekezzünk az anyaghoz illő kiegészítőket választani, a lényeg az összhang.

Kellemes kikapcsolódást hozzá!

Szükséges alapanyagok:

  • 15×15 cm anyag (pl.: vászon, pamut)
  • Tű, cérna
  • Olló, (cikk-cakk olló)
  • Ceruza
  • Levendula virágzat tölteléknek
  • Szalag darabok (tetszés szerint)
  • Díszítő elemek (tetszés szerint: gombok,
  • csipkék)
  • Ragasztópisztoly (választható)

Burai-Békési Mónika
Forrás: Zest.hu, szinesotletek.blog.hu, eletszepitok.hu

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK