BTESZ Gála - A legkiválóbb szociális szakember

A következő három hétben a 10 éves BTESZ Gála díjátadójának történeteit mutatjuk be. A szociális szakemberek vezetőit, megkértük, hogy írjanak egy történetet, egy pár soros bemutatást a jelöltekről. Ezek a történetek csodálatosan megmutatják a szociális terület szépségeit, sikerélményeit és nehézségeit is.

Kezdjük a legkiválóbb szociális szakember díjával:
Ebben az esetben 2 díjazottunk van – egy gondozópáros, akik kiválóan dolgoznak együtt. Fehérné Farkas Emőke 10 éve a munkatársunk, a legnagyobb szaktudással végzi a munkáját. A kollégáknak bármikor átadja a tudását és készségesen segít. Molnárné Karacs Ildikó néhány hónapja dolgozik a BTESZ-nél. Minden újra kapható, lelkes. Folyamatosan tanulni szeretne a szociális szakmáról, a házi segítségnyújtásról, gondozásról és nem riad vissza semmi új kihívástól.

Nyáron megkereste munkatársunkat egy férfi, hogy az édesanyjának szüksége lenne a házi gondozásra. Felmértük a körülményeket – Az asszony fekvőbeteg és 3 éve nem kelt ki az ágyból, nem tudott tisztálkodni.  A lakásban, patkányok, bogarak éltek. Az asszonyon ebből fakadó sérülések, fertőzések is voltak. A férfival közöltem, hogy ilyen körülmények közé a fertőzés veszélye miatt kollégáink nem tudnak kimenni. A három napot kért a körülmények javítására, de kérte a szervezet segítségét, hogy az édesanyja addig se maradjon ellátás nélkül. Emőke és Ildikó vállalta a feladatot.Emőke mosolyogva, kedvesen a legnagyobb szakértelemmel látta el az idős asszonyt.  Nem foglalkozott azzal, hogy a néni milyen körülmények között élés milyen higiéniai állapotban van – tudását, tapasztalatait átadta Ildikónak is.

Ildikó nem félve a fertőzéstől naponta többször látogatta a nénit, otthonról hordta a vizet palackokban, hogy reggel meg tudja mosdatni az idős asszonyt. Az asszony jobb körülmények közé került, azóta sokkal jobban van – ma már ez az idős, magára maradt felnőtt ember, méltó körülmények között élheti az életét.

Emőke és Ildikó csak az embert látták az esetben és nem keresték a kifogásokat. Ebből a történetből is kiderül, hogy Emőke és Ildikó elkötelezettsége, hivatástudata és humánuma kimagasló.