Az elégedett élet kulcsa dán szemmel: ’LYKKE’

Olvasási idő: 3 perc

Mi, magyar emberek nem a kiegyensúlyozottságunkról vagyunk híresek. Jóllehet, vagyunk néhányan, akik elégedettek vagyunk életünk alakulásával, de legtöbbünk valahogy úgy van bekötve, hogy amint elérjük az egyik célunkat, egy rövid örömködést követően már a következőre koncentrálunk, aminek elérésétől még távol állunk. Ez pedig hosszú távon nem motivál bennünket, inkább méltatlankodást és elégedetlenkedést, panaszkodást eredményez.

Tegyük fel a kérdést: Mi tenne engem boldoggá? Amennyiben erre olyan választ adunk, amihez anyagi javak szükségesek, tehát valamilyen új tárgy birtoklásában látjuk elégedettségünk kulcsát, akkor javaslom, igyekezzünk közelebb hozni ma-gunkhoz a dánok életfelfogását.
A dánok hosszú évek óta listavezetők az ENSZ Világboldogság jelentésében. Ők a „slow living” (lassú élet) élharcosai, ami a mai rohanó világ és a kapkodás alternatívájaként alakult ki és az élet apró örömeire irányítja a figyelmet. Ők találták fel a „Hygge” (ejts: hügge) kifejezést is, amibe minden beletartozik, ami örömet és biztonságot okoz nekik, legyen az egy forró kávé, vagy egy kellemes tavaszi séta. A legújabb trend pedig a „Lykke” ami dánul azt jelenti: a tökéletes boldogság érzése. Ezt pedig az élet apró örömeiben keresik, legyen szó a mindennapok tevékenységeiről, egészségről, közösségről, vagy éppen pénzről. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van a munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok.

Milyen idilli nemde? Így könnyű megelégedettnek lenni, gondolhatnánk. Azonban nem kell ahhoz a skandináv kultúrában élnünk, hogy egy picit magunkévá tegyük a gondolkodásukat. A boldogság nem anyagi vonzatú, hanem sokkal inkább életünk megtöltése vidám emlékekkel.

Most adunk néhány ötletet arra, hogy hogyan kezdjük el fellelni az elégedett élet apró pillanatait:

  • Ép testben ép lélek!”. Ahogy már az ókori görögök is megmondták, fizikai jóllétünk kihatással van lelkünkre és fordítva. Tegyünk hát minden nap fizikumunk megőrzésének érdekében.
  • A közösség öröme. Nem kell ahhoz fizetős program, hogy barátainkkal, családtagjainkkal időt töltsünk, beszélgessünk. Ha olyan emberekkel vagyunk együtt, akiket szeretünk, és akikkel jól érezzük magunkat, az agyunk oxitocint szabadít fel.
  • Az olvasás öröme. Az olvasás nem csak frissen tartja az elmét, de jó apropó arra is, hogy megosszuk egymással olvasmá-nyélményünket, vagy akár könyvet cseréljünk egymással.
  • A rend öröme. A dánok úgy vélik, hogy a rendetlen, zsúfolt otthon, kaotikus elmére is utal, így bár maga a rendrakás önmagában nem mindenkinek ad örömet, ennek elvégeztével jóleső érzés fog el bennünket.

Engedjük meg magunknak, hogy megálljunk a boldog pillanatokban, és élvezzük ki ezek jótékony hatását.

Huszár Eszter

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK