300 éve fogadta el a magyar országgyűlés
a Habsburg-ház nőági örökösödését

Olvasási idő: 2 perc

A latinul pragmatica sanctionak nevezett formula „gyakorlati rendelkezést” jelent, és a középkor óta kiemelten fontos ügyekkel foglalkozó királyi rendeleteket neveztek így. A magyar történelemben a III. Károly magyar király által kiadott és szentesített, a Habsburg-ház nőági örökösödését biztosító törvény kapta ezt a nevet.

A Habsburg-család a 16. században volt hatalma csúcsán, amikor két Habsburg testvér uralta a család dunai területeket
(Ausztria, Csehország, Magyar Királyság), valamint Németalföldet, Spanyolországot és a hatalmas amerikai gyarmatbirodalmat. A Habsburg-család birodalmának megsemmisülése azonban a 18. század elején komoly veszéllyel fenyegetett. A család a spanyol trónt kihalás útján elveszítette. A spanyol örökösödési háborúban megpróbálták visszaszerezni, de az végül XIV. Lajos francia király unokája kezébe került. Igaz, így is hatalmas európai területek maradtak Habsburg kézen (Osztrák-Németalföld, Nápolyi Királyság, észak-itáliai területek, a dunai régió).

József király után (1711) azonban csak két leány maradt, és öccsének, III. Károlynak sem születtek még gyermekei, így ő volt a dinasztia utolsó férfitagja. Alig több, mint tíz évvel a véres török háborúkat lezáró karlócai békekötés után (amely Magyarország nagy részét kiemelte az oszmán fennhatóság alól) a török fenyegetés még korántsem szűnt meg, és sokak számára félő volt, hogy fiú örökös híján a régióban egyedüliként a törökkel sikeresen szembeszállni képes Habsburg-birodalom megszűnik.

Először a török fenyegetettség árnyékában levő horvát országgyűlés ismerte el a nőági örökösödés lehetőségét 1712-ben.
Tudván, hogy Magyarország egyedül nem képes felvenni a harcot a Török Birodalommal, a magyar és az erdélyi rendek is
támogatták a dinasztia fennmaradását. 1713. április 19-én Károly Bécsben kihirdette a Pragmatica sanctiót, amely lehetővé tette a Habsburg-család számára a nőági örökösödést. Néhány évvel későbbmKároly birodalma valamennyi államában
elfogadtatta a törvényt (Magyarországon 1722. június 30-án szavazták meg a rendek), amihez közben elnyerte a fontosabb európai hatalmak jóváhagyását is. Így Károly 1740-es halálát követően legidősebb lánya, Mária Terézia kerülhetett trónra.

Bár a diplomáciai előkészületek ellenére II. Frigyes porosz uralkodó Károly halála után megpróbálta feldarabolni a Habsburg birodalmat, az államalakulat végül egészen 1918-ig fennmaradt.

Seres László

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK

Nagyítás