Önzetlenül a látássérültekért

Olvasási idő: 3 perc

A Kreatív Formák Alapítvánnyal nem is olyan régen, a vak és gyengénlátó emberekről írt cikkünk kapcsán hozott össze minket a sors. Rendkívül hiánypótló munkát végeznek, amelyet
igencsak fontosnak tartunk bemutatni. Az alapítvány munkájáról a szervezet szakmai vezetőjével, Nagygyörgy Évával beszélgettünk.

Mikor és milyen céllal hozták létre az Alapítványt?

Közhasznú szervezetünk 2007 novemberében alakult azzal a céllal, hogy elősegítse a nehéz helyzetben élő emberek életminőségének javítását. Bár céljaink jóval szélesebb körben kerültek megfogalmazásra, a kezdetek óta tevékenységünk középpontjában a látássérült személyek megsegítése áll.

Kik fordulhatnak Önökhöz segítségért?
Az elemi rehabilitációs szolgáltatást ingyenesen az a 16 év feletti látássérült személy veheti igénybe, aki szembetegség, veleszületett rendellenesség vagy a központi idegrendszer látásfunkciókat érintő betegsége miatt az önálló mindennapos életvitelében akadályozott.

Az Alapítványnál milyen szakemberek várják a látássérült személyeket?
A hozzánk fordulók számára rehabilitációs szakember és informatika oktató nyújt segítséget. Így könnyedén elsajátíthatóvá válik a különböző segédeszközök használata a tájékozódás és közlekedés, a mindennapos tevékenységek és az informatika területén. Ezen kívül a rehabilitációt, a lelki segítséget és a segítő szolgáltatásokhoz kapcsolódó feladatokat szociális munkás, mentálhigiénés munkatárs és pszichológus látja el.

Az ország mely pontjain találhatóak meg?
A Szegedi Rehabilitációs Központunk mellett Szolgáltatópontot hoztunk létre Békéscsabán és Kecskeméten, ahol helyi munkatársaink tevékenykednek. Emellett szakmai indokok mentén házhoz is megyünk, azaz a segítségnyújtás otthontanítás formájában is igénybe vehető. Szolgáltatásunk elsősorban a dél-alföldi régióban, azaz Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Békés megyében elérhető, de az ellátórendszer más intézményeivel kapcsolatban nyújtott tanácsadással (a tőlünk távolabb eső területekről érkező igények esetén) is próbálunk segítséget biztosítani.

Hogyan vehetik fel Önökkel a kapcsolatot?
A kapcsolatfelvételt elsősorban telefonon, e-mailben, vagy a közösségi média (pl. Facebook) felületein keresztül javasoljuk. A szolgáltatási helyszínek személyes felkeresése elsősorban előzetes időpont-egyeztetés után célszerű.

Ha jól tudom, több különböző szolgáltatással várják az Önökhöz forduló embereket. Melyek ezek pontosan?
Az elemi rehabilitáció szolgáltatásunk részei:

  • Funkcionális látásvizsgálat és látástréning (optikai segédeszközök kiválasztása, használat elsajátítása)
  • Tájékozódás és közlekedés tanítása (pl. hosszú fehér bottal)
  • Mindennapos tevékenységek (személyes higiéné, konyhai-háztartási feladatok ellátásának újratanulása, pénzfelismerés, jelölés, rendszerezés)
  • Tapintható írás-olvasás (Braille)
  • Informatika oktatás (számítógép és okostelefon – felhasználói ismeretek, rendelkezésre álló szoftverek, alkalmazások használata)
  • Szociális munka (elérhető ellátások felkutatása, életviteli tanácsadás)
  • Pszichológiai tanácsadás (látásromlással kapcsolatos lelki problémák
    feldolgozása)
  • Segédeszköz-kölcsönzés 

A másik fő tevékenységünk, a foglalkozási rehabilitációs szolgáltatás célja a megváltozott munkaképességű álláskeresők számára olyan szolgáltatások biztosítása, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeresen jelenhessenek meg a munkaerőpiacon. A fenti szolgáltatásrendszeren kívül rendszeresen kezdeményezünk fogyatékossággal élő személyek és hozzátartozóik számára más jellegű, életminőségüket javító programok megvalósítását is. A különböző, általában pályázati úton nyert forrásoknak köszönhetően szolgáltatásaink ingyenesek minden érintett magyar állampolgár részére.

Miért érdemes felkeresni Önöket? 

A hozzánk forduló látássérült embereket igyekszünk minden olyan információval ellátni, amelyek segítségükre lehetnek az önálló élet kialakításában. Emellett lelki támogatással, és új kapcsolatok kiépítésében is igyekszünk támogatást nyújtani.
Ugyanakkor a hozzátartozókat is szeretettel várjuk, hiszen tanácsadásunknak köszönhetően tájékozódhatnak arról, hogy miként tehetik látássérült családtagjaik mindennapjait még könnyebbé. 

További információk: kreativformak.hu
Honti Orsolya

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK