Alzheimer Café​

Püspökladány

Alzheimer Café​

Püspökladány

MINTEGY 7 MILLIÓ EMBER ÉRINTETT

Mi jut az eszünkbe az Alzheimer szó hallatán? Vajon hányan tudják, hogy ez egy nagyon komoly mentális betegség és hogy Európában mintegy 7 millió ember él együtt ezzel a betegséggel? Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy kevesen ismerik ezt a kórt, mégis egyre több ember életét befolyásolja közvetlenül vagy közvetetten.

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, idővel egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során napról napra romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, míg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni.

Az Alzheimer-kór lassan kezdődik. Általában a 65 éves kor felettieknél lehet felfedezni a kezdeti tüneteket, és a megbetegedés kockázata az életkorral nő. Eleinte csak enyhe feledékenység a tünet. A korai stádiumban a betegeknek gondjuk van a rövidtávú emlékezéssel, nem jut eszükbe pl. az ismerőseik neve, vagy egy egyszerű matematikai feladat megoldása nagy nehézséget jelenthet. A betegség előrehaladtával a feledékenység egyre jobban befolyásolja a mindennapi életet.

ISMERJE MEG AZ ALZHEIMER CAFÉ ÁLTAL NYÚJTOTT SEGÍTSÉGET

Sajnos az Alzheimer kór gyógyíthatatlan betegség, de van számos eszköz, melyekkel segíthetünk az érintetteknek. Az egyik ilyen, ha beszélünk róla. Ezért hozta létre az első Alzheimer Cafét Dr. Miesen Bere pszichiáter 1997-ben Hollandiában. Ő a praxisában azt tapasztalta, hogy a demenciával élő betegek családtagjai is részesei ennek a speciális elváltozásnak. Dr. Miesen jött arra rá először, hogy erről a betegségről mindenféle tabu nélkül beszélni kell.

TABUK NÉLÜL AZ ALZHEIMER-KÓRRÓL

Az Alzheimer Cafékat a családias légkör jellemzi. Ez engedi meg a tabuk nélküli beszélgetést és információ átadást, és ebben a nyugodt, kiegyensúlyozott atmoszférában mindenki megoszthatja a saját tapasztalatait is. Ezeken a beszélgetéseken egy vagy több szakember (orvos, pszichológus, gyógytornász, szociális munkás, és néhány önkéntes segítő) vesz részt, teret adva a résztvevők elbeszéléseinek, a családtagoknak, a hivatásosoknak, az ápolóknak, és a nagyközönségnek.

DE HOL IS VEHETNEK RÉSZT AZ ALZHEIMER CAFÉ TALÁLKOZÓIN?

Az Alzheimer Café találkozóknak a Szociális Szolgáltató Intézmény ad otthont Püspökladányban.
⏰ Az első alkalom időpontja: 2024.04.11. 10:00-tól
📌 Helyszín: Rendezvényközpont (4150 Püspökladány, Kossuth u. 6.)

Az eseményeinkről kérem érdeklődjön kollégáinktól vagy személyesen intézményünkben. 
📍 4150 Püspökladány, Gábor Áron utca 11.
☎️ Lövei Anett: 06 20 432 8527
☎️ Galkó-Fenyves Barbara: 06 70 647 9404
☎️ Horváth Szabina: 06 20 385 0142