Rendrakás KonMari módra

Olvasási idő: 3 perc

Azon gondolkozom, vajon van-e olyan ember a földön, aki tényleg szeret rendetlenségben élni? Van az a mondás, hogy a zseni uralja a káoszt. Nos, ez szerintem csak kifogás. Nem ítélkezem, hiszen megszámlálhatatlanul sokszor használtam ezt a mondatot alibi gyanánt, de valljuk be, jó érzéssel tölt el minket, mikor rend van a lakásban. Idilli, mikor nem kell keresnünk semmit, mert tudjuk pontosan annak a helyét.

 

 

Van egy japán módszer, aminek néhány szelete szokatlan és egyszerre bizarr is, de saját tapasztalatból mondom, hogy működik. Marie Kondo rendrakási és hajtogatási technikája világhírű. Azt vallja, hogy csak olyan tárgyakkal vegyük körbe magunkat, amik örömet okoznak nekünk. Kevesebb holmit ugyanis könnyebb rendben tudunk tartani. A halmozás tehát nem segít. Rend a lelke mindennek című könyvében leírja, hogy a tárgyakat meg kell becsülnünk, hiszen akkor azok meghálálják a törődést. A rendrakás szerinte nem cél, hanem egy eszköz ahhoz, hogy ne csak a lakásunk, hanem az életünk is rendben legyen.

A módszer lényege, hogy a rendszerezésnél kategóriánként kell haladni, nem pedig helységenként! Az egy kategóriába tartozó tárgyakat szedjük össze a lakás minden pontjáról, tegyünk egy csomóba és szelektáljunk. Ez azért fontos, mert csak ebben az esetben látjuk meg, hogy valójában miből mennyi van. Kérdezd meg magadtól, vajon valóban szükséged van-e ennyi tollra, vagy az évek óta nem hordott ruhákra?! Ami picit furcsa lehet, hogy azt mondja, érintsünk meg mindent egyesével és kérdezzük meg magunkat, hogy az adott tárgy örömet okoz-e nekünk. Nos szerintem enélkül is lehet rendet tenni, de ha valakinek jól esik, próbálja ki.

A KonMari metódus szerint van egy hatékony sorrend a rendrakásra. Ugyanis először azokat a dolgokat kell elkezdenünk kiszanálni, amikhez érzelmileg kevésbé kötődünk, így mire a féltett és dédelgetett kincseinkhez érünk már gyakorlottak leszünk és könnyebben válunk meg az amúgy haszontalannak ítélt, de érzelmi kötődéssel bíró tárgyaktól.

A sorrend tehát:

  • Ruhák
  • Könyvek
  • Iratok
  • Komonó, azaz személyes holmik
  • Emlékek

Ha pedig a ruhákkal kezdünk akkor itt jön a képbe az a bizonyos KonMari hajtogatás, azaz a hajtogatott ruhák függőleges tárolása. Szerinte ugyanis, ha egymásra pakoljuk például a pólóinkat, akkor nehezebb lesz megtalálni amit keresünk, illetve az alsókat is ritkábban hordjuk majd. Én is kipróbáltam ezt a technikát és be kell valljam, sokkal egyszerűbb rendet tartanom a ruhák között, ugyanakkor ennek köszönhetően kevesebb helyet is foglalnak a szekrényben.

És a végére még egy jó hírrel is szolgálhatok: Marie Kondo azt vallja, ha jól csináljuk, életünkben csak egyszer kell majd rendet raknunk! Ez bizony jól hangzik! Nem?

 

Huszár Eszter

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK