Tájékoztató a házi segítségnyújtás szolgáltatásra vonatkozóan

Utolsó frissítés dátuma: 2020.03.16

Biztonsági alapelvek a szolgáltatásnyújtás során:

1. A kontakt számokat a lehetséges mértékig minimalizálni szükséges.
2. Az irodában egyidejűleg tartózkodó személyek számát a helyi adottságoknak megfelelően limitálni szükséges (egyszerre 1 plusz dolgozó fogadása pl.: védőeszközök pótlása, napló leadása).
3. Indokolt a személyes ügyintézések korlátozása a lehetséges mértékig (amiben csak lehet telefonos, elektronikus kommunikáció az iroda és a gondozók között).
4. Kötelező a feladatok átütemezése, indokolt az akut problémákra történő fókuszálás pl.: húsvéti nagytakarítás mellőzése (ablakpucolás, függönymosás stb.)
5. Javasolt az ellátottaknak a bevásárlások helyett a szociális étkeztetés felajánlása kiszállítással, mint opció.
6. Bevásárlás – azok számára akiknek nincs  elérhető hozzátartozója, kizárólag alapvető élelmiszerek (tartós tej, kenyeret lefagyasztani, ha lehetséges, konzervek, füstölt áru) kizárólag ésszerű mennyiségben (zsugor liszt helyett maximum 5 kg liszt, egyszeri tételként)
7. Ha lehetséges, előrecsomagolt termékeket kell vásárolni (pl.: pékáruból)
8. Nem a gondozott által megjelölt üzletben történik a beszerzés, hanem amit a legbiztonságosabbnak ítél meg a gondozó vagy a gondozás irányítója.
9. Akciós termékeket nem vásárolunk (csak azért mert akciós, egyébként nincs szükség rá).
10. A gondozók a bevásárlás során törekedjenek arra, hogy egy helyen szerezzék be a szükséges termékeket (nem különböző szakboltokban, vagy hol mi olcsóbb)

11. A házi orvosnál elkerülhetetlen ügyintézést telefonos konzultáció útján és e-recept alkalmazásával bonyolítsuk (3 havi- 90 napi gyógyszermennyiség kiíratása, amely 90 napig kiváltható).
12. Fekvőbetegek ellátását addig tudjuk vállalni, amíg a megfelelő védőfelszerelések rendelkezésre állnak, illetve pótolhatóak (pelenkázás, mosdatás, fürdetés stb.) – szervezetünk természetesen mindent megtesz ezen eszközök beszerzése érdekében.
13. Mosási tevékenység végzését nem javasoljuk, ha mégis elkerülhetetlen, akkor legalább 60 fokon történjen.
14. Ügyintézés kizárólag akut esetben történhet (körömgomba, közüzemi szolgáltatók ügyintézése, önkormányzati ügyintézés), csak ha valakinek a létfenntartását veszélyeztető helyzet alakul ki
15. A gondozóknak saját szappanuk, törülközőjük legyen a táskájukban +1 flakon víz, az ellátott készletéből legfeljebb csak vizet használjon. AZ ELLÁTOTT SAJÁT ESZKÖZEIT, SZEREIT TILOS HASZNÁLNI!
16. A tevékenységnapló műanyag borítású gyorsfűzőbe, ellátottanként legyen fűzve.
17. A gondozó a saját tollával írja meg a tevékenységnaplót, az ellátott is saját tollával írjon alá (akinek nincs tolla, a gondozónál legyen pót toll, amit aztán otthagy).
18. Készpénzes tranzakciókat minimalizáljuk.
19. RR mérés, VC mérés csak indokolt esetben és az ellátott eszközeivel történjen. Fertőtlenítés ebben az esetben is fordítsunk kellő figyelmet, a testi kontaktust minimalizáljuk.
20. Javasolt a nyugdíjas, veszélyeztetett krónikus betegek kivonása a gondozásból.
21. Legyen szoros kapcsolat a háziorvossal, ha az ellátottnál betegség tüneteit észleli a gondozó, azonnal jelezze. Mivel a gondozottak jelentős része magas kockázati csoportba tartozik és a gondozó más személyekre is átviheti a fertőzést, az orvostól kérni kell, hogy az egészségügyi ellátórendszerben biztosítsanak karantén-lehetőséget.
22. Csökkenti a fertőzésveszélyt, ha van lehetőség átöltözni és legalább a felsőruházatot cseréljük a gondozások után. A csereruházatot elkülönítve tároljuk és magas hőfokon (60 C) mossuk. (Átöltözésre a gondozó saját otthona javasolt.) A felsőruházat cseréjének lehetősége kizárólag abban az esetben merülhet fel, ha az ellátott és a gondozó között testi kontaktus történt. 

23. A gondozók kötelező jelleggel a munkafelvétel előtt és után lázmérő segítségével ellenőrizzék a testhőmérsékletüket, a mért adatokat dokumentálják (mérés napja, óra-perc, érték).

24. Ha a gondozó környezetében fertőzést igazolnak, haladéktalanul értesítse TELEFONON az intézményvezetőt/vezető gondozót és további utasításig függessze fel a munkavégzését.
25. Az érvényben lévő hazai és nemzetközi egészségügyi protokollok alapján a szájmaszk használatának kerülését javasoljuk az álbiztonság kockázataira való tekintettel (csak rendkívül indokolt esetben térjünk el ettől).