Találja meg a célját nyugdíjasként is!

Olvasási idő: 3 perc
„Szép a tavasz. Amikor szelíd fuvalmak lengedeznek az újrazsendülő rétek felett, ezüstszürke barka integet az erdő szélén, rügyek duzzadnak az ágakon, és ezer meg ezer virág emeli fel kis fejét a föld meleg takarója alól, akkor minden életet lehel, fiatal, üde életet. De az ősz is szép. Mélyzölden ragyog még a mező. Betakarították már az aranyló gabonát, s a tarló a határban dolgozók szorgos munkája nyomán barna, dúsan barázdált szántófölddé változott. Leszüretelték az édes, érett gyümölcsöt, és a földre szelíd, jóleső nyugalom borult.” (Dora Rappard: Boldog Öregkor (1995), Evangéliumi kiadó, Budapest)

Olyan idilli, mikor az évszakok váltakozását saját életünkhöz hasonlítjuk, hiszen a természetben megannyi szépséggel találkozunk. Az élet őszét azonban sokan félreértelmezik és magukba fordulva, fizikai és lelki nehézségeikre koncentrálnak. Ezzel saját maguk gyorsítják fel, egyfajta lavinát indítva az idő múlását, az elmúlást.

Az öregség azonban önmagában nem betegség! Sőt a nyugdíjas évekre gondoljon egyfajta jutalomként a hosszú munkás évek után, mikor nincs időkorlátok közé szorítva, nem másoknak kell megfelelnie. S bár ebben az életszakaszban békét kell kötni azzal, hogy nem mozgatórugóként van jelen az eseményekben, akkor se gondoljon erre a periódusra leszálló ágként. Szellemileg ugyanis, nagyon nagy alkotó időszak ez. Sok zeneszerző, író, költő (Verdi, Tolsztoj vagy Michelangelo…stb.) szépkorúként hozták létre legnagyobb alkotásaikat.

Tartsa frissen testi-lelki jólétét! Ne sétáljon a tétlenség csapdájába, hanem találjon új célokat nyugdíjasként is. Egy ember mindaddig fiatalnak mondható, amíg képes a tanulásra és új szokások felvételére. Ez mind frissen és üdén tartja az elmét és a szellemet, sőt a megjelenést is magabiztosabbá és élénkebbé teszi.

  • Szánjon időt a kultúrára!
  • Járjon színházba, kiállításokra!
  • Legyen ideje a mindennapi mozgásra: sajátítsa el az skandináv gyaloglás technikáját, mely tetőtől talpig átmozgatja.
  • Forduljon gyermekei, unokái felé hiszen az újabb generációnak szüksége van az Ön élettapasztalatára, bölcsességére. Mesélje el saját történetét, és meglátja, szívesen hallgatják majd Önt.
  • Építsen új kapcsolatokat, mentoráljon fiatalabbakat, vagy kezdjen szeretetmunkát egy embertársa felé.

 Most van idő az ilyen tevékenységekre, melyeket a munka és a mindennapi teendők egymásutánjában nem tudott megtenni. Személyes tapasztalatom szerint, mikor mások felé szolgálunk, az számunkra legalább akkora örömet ad, mint a másik fél számára. Az öröm békességet szül és a békesség nyugalommal társul.

Megosztás itt: facebook
Facebook

További friss cikkek

Nagyítás
FEL