Találja meg a kreatív oldalát!

Olvasási idő: 3 perc

Gyermekként a 30-as éveikben járó fiatal felnőtteket is olyan öregnek láttam. Felnőtt fejjel azonban már nem életkorhoz kötöm az öregedést. Egészen elképesztő különbségek vannak ugyanis azonos életkorú emberek között. A kontrasztot pedig, amit én felfedezni véltem, a tevékeny tenni akarás adja. Aki aktívan, frissen tartja magát, az kívülről szemlélve kortalanabbá válik.

Fontos mentális egészségünk megőrzése is annak érdekében, hogy továbbra is fiatalos gondolkodás és lendület jellemezhessen bennünket.
Na de mégis mi is kell ehhez?
• Egy csipet kreativitás,
• nagy adag aktív élet,
• ízlés szerinti humor,
• és nem mellesleg a szabadidő hasznos beosztása!
És, ha már kreativitás… Sok esetben folyamatos fejlesztése az egyik kulcsa annak, hogy 60 éves korunkon túl is ugyanazzal a lendülettel és pozitivitással induljunk neki minden egyes napnak.
Mindenkiben ott lapul, csak vannak, akik könnyen előcsalogatják, és vannak, akiknek mélyebben bújt el. Mindenesetre az alkotóképesség tanulható, gyakorolható és ezáltal lelki kondíciónk erősödik. Most jogosan felmerülhet Önben a kérdés, hogy de mégis mivel is foglalatoskodhatna egy idős ember?

Íme, az 5 tipp, melyekkel messze elkerülheti az időskori demenciát:

  1. Fessen! – Nem baj, ha tudása nem mérhető Picassoéhoz. A lényeg az, hogy alkosson, játsszon a színekkel és mindez fejezze ki az Önben lappangó érzelmeket.
  2. Írjon verseket vagy regényt! – Az írás rendkívül jó agytorna, amely amellett, hogy szellemileg frissen tartja Önt, másoknak is értéket ad!
  3. Hímezzen! – Tegye még szebbé az egyes ruhadarabjait, vagy akár otthonát. Az elismerés biztos, hogy nem marad majd el.
  4. Faragjon! – Higgye el nekem, kincsek hevernek a földön! Egy-egy séta alkalmával nem egy botot, magányosan heverő fadarabot találhatunk az utcán. Tekintsen rájuk fehér vászonként, és hagyja, hogy a képzelete segítségével csodát alkosson!
  5. Látogasson el kreatív művészeti csoportokba! – És mialatt alkot, még új barátságokat is köthet!

Az előbb felsorolt tippek nagyban hozzájárulnak a mentális egészségéhez, hiszen nemcsupán színesebbé teszik a mindennapokat, de megnyugtatja az elmét és átélheti a „képes vagyok” és „értékes vagyok” érzését.
Az időskorban talán az a legnagyobb kihívás, hogy megtanuljuk különösebb kötelesség nélkül beosztani mindennapjainkat. Sokan abban a téveszmében élnek, hogy a nyugdíjjal az ajtók bezárulnak. Holott sokszor csak rajtunk múlik, hogy kreativitásunkban és mentális fiatalságunkban bízva kinyitunk-e egy újabbat, annak érdekében, hogy életünk még színesebb fejezetébe kezdhessünk bele.

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI CIKKEK

Nagyítás
FEL