Társamul választalak 

Olvasási idő: 3 perc
Rengeteg okot sorolhatnék fel arra, miért jó, ha legalább egyszer az életben megtapasztaljuk egy kiskedvenc társaságát, feltétel nélküli szeretetét. Közelségük boldogságot kelt és nyugtatóan hat, ragaszkodásuk rengeteg örömöt rejt.
 
 
 
Sokan lemondanak a háziállatok tartásáról, mert úgy gondolják költséges vagy túl nagy elköteleződést jelent, azonban ezek az ellenérvek nem érnek fel azokhoz a boldog percekhez, amit nyújthatnak. A gondoskodás eleve a legjobbat hozza ki belőlünk, hiszen miközben másokkal foglalkozunk, előrébb helyezzük a társunkat, így saját lelkünk és testünk problémái akaratlanul is elhalványodnak.
 
A tudat, hogy gondoskodnom kell a társamról, tenni akarásra sarkall. „Mert, ha én nem gondoskodom róla, védtelen marad.” A kötelességtudat és a kötődés kiutat is jelenthet, hiszen muszáj ellátnunk kedvencünket. El kell vinnünk sétálni és már ez a tudat kimozdíthat minket a magányosságból, depresszióból vagy egy negatív élethelyzetből. Alapvető szükségletünk az érintés, amely nyugtatóan hat ránk, így kedvenceink közelsége csökkenti a feszültségünket.
 
Nem is gondoljuk, mennyit teszünk ezzel saját egészségünkért is…
 
Boris M. Levinson pszichológus volt az első az 1960-as években, aki megfogalmazta az állatok közelsége által nyújtott jótékony hatást. Innen ered az állatasszisztált terápia, mely módszer még a súlyos betegségben szenvedők állapotán is képes javítani. Egy kiskedvenc enyhíthet a szellemi és fizikai leépülésen, valamint a depresszió és magány érzését is csökkenti. A módszer az 1980-as években kezdett elterjedni először az Amerikai Egyesült Államokban, majd Magyarországon is. Tudományosan bizonyított tény, hogy az állattartók kevesebb százaléka szenved egészségügyi problémáktól.
 
A Bayer Hungária kutatása rávilágított, hogy a kisállattartók hamarabb gyógyulnak fel egy sebészeti beavatkozás után, a szívinfarktuson átesett páciensek az infarktust követő évet nagyobb valószínűséggel élik túl. A háziállatok csökkentik a stresszt és ezzel közvetve erősítik az immunrendszert.
 
A HABRI (ember és az állatok közti kötődést és kapcsolatot vizsgáló intézmény) tanulmánya rámutat, hogy ez a jelenség az egyes országok egészségügyi rendszerére is hatással van. Egy jelentés szerint az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (közel 3 300 milliárd forint) megtakarítást köszönhet a kisállattartásnak. A mentális betegségben szenvedők számára is javulást jelenthet egy kis társ, hiszen a depresszióval, bipoláris zavarral és skizofréniával küzdők állapota is jelentős javulást mutatott.
 
A betegségek tetemes része megelőzhető lenne életmódváltással, melyhez egy háziállat segítőtárs. Az állatok gondozása és az általuk szerzett örömteli pillanatokat pedig megoszthatjuk másokkal, mely közösséghez tartozást is jelent. Megmosolyogjuk az általuk produkált vicces helyzeteket, és büszkék lehetünk a megtanított trükkök által.
 
„Ahogy mi kötődni tudunk, ők is hozzánk szoknak…”
 
Ahogy mi emberek különfélék vagyunk, minden háziállat egyedi személyiségű és saját kis szokásokkal rendelkezik. Nagy különbség tapasztalható azonban a kutyák és a macskák ragaszkodása között. A macskák kicsit önállóbb lények és kevésbé tűnnek ragaszkodónak a kutyákhoz képest, de ez a jellemvonás is sokak számára ideális lehet. Ha ezek után feléled bennünk a vágy és választunk egy kis társat vagy örökbefogadunk, felelősen tegyük azt. Ahogy mi kötődni tudunk, ők is hozzánk szoknak és elválaszthatatlan társunkká válnak.
 
Ha Ön is kedvet kapott a kisállattartáshoz,forduljon a közelében található megbízható tenyésztők egyikéhez. Ugyanakkor rengeteg alapítvány, menhely és állatotthon lakója is várja szeretetteljes örökbefogadóját.
 
/Burai-Békési Mónika/
 
Források: gerinces.hu, kutyabarat.hu, hazipatika.com, life.hu
Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK