1% = tengernyi gyermekmosoly

Olvasási idő: 4 perc

A BTESZ Alapítvány évről évre azon dolgozik, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek álmai is valóra válhassanak: továbbtanuljanak, szakmát szerezzenek, megismerjenek idegen nyelveket, sportoljanak. Olyan életet élhessenek, ami mások számára adott, de nekik csak álom. Éppen ezért az Alapítvány az alábbi kezdeményezéseken keresztül igyekszik számukra segítséget nyújtani:

Aktívan teszünk a digitális egyenlőségért és a fiatalok nyelvtanulásáért!

2020 márciusában indult az Együtt a digitális egyenlőségért! című projektünk,melynek célja, hogy segítse hátrányos
helyzetű gyermekek és fiatalok digitális és angol nyelvi készségeinek fejlesztését. A projekt keretében már 3200 fő nyelvtanulását támogattuk a Xeropan nyelvoktató szoftverrel. Illetve közel száz tabletet juttattunk el iskolák, tanodák számára, melyek az online oktatás során is óriási segítséget jelentettek.

2021 szeptemberében Kenyában is elindult projektünk az Asante a Gyermekekért Egyesülettel együttműködve. A támogatott diákok egy általános iskola tanulói, ami Mai Mahiuban egy ún. IDP (Internally Displaced People) tábor közepén helyezkedik el. Az ilyen táborokban azok a kenyaiak élnek, akiknek a 2007-es választásokat követő zavargások miatt kellett elhagyniuk eredeti otthonukat. Az iskola nyolcadikos tanulói a középiskolai felvételi vizsgára készülve tudják használni az okoseszközöket és a nyelvtanuló alkalmazást. A visszajelzések alapján nagyon élvezik a gyerekek, hogy számukra is lehetővé vált a legújabb tanulási módszerek egyike. Vannak olyan lelkes tanulók is, akik kérték, hadd maradhassanak órák után még egy kicsit gyakorolni, angolozni a tableten!

Támogatjuk a tanodai foglalkozások megvalósulását

Rendszeresen támogatjuk adományokkal a tuzséri Tasak tanodát. A tanoda munkatársai a tanulásban és a szociális kész-ségek fejlesztésében segítik a fiatalokat. Idén hatvan fiatal vesz részt oktatási
programjaikban. A tanoda legjobb és legkitartóbb tanulóit ajándékkal díjaztuk. A szeptemberi évnyitó ünnepségen adtuk át az értékes ajándékokat azoknak a fiataloknak, akik az előző tanévben rendszeresen részt vettek a tanoda foglalkozásain, aktívak voltak az online oktatásban és jó eredményeket értek el. Célunk az volt, hogy az idei tanévben is motiváljuk őket arra, hogy szorgalmasan tanuljanak.

Sportnapot szerveztünk nevelt gyermekek számára

Nyíregyházán szerveztünk sportnapot nevelt gyermekek számára. A nap során a fiatalok bejárták a frissen átadott Atlétikai Centrumot, kipróbáltak különböző sportágakat, olimpikonokkal és hivatásos sportolókkal találkoztak és egy úszóedzésen is részt vettek. A sportot egy kitörési pontnak tartjuk, ami megváltoztathatja a jövőjüket. A célunk volt, hogy a gyerekek olyan sportolókkal találkozzanak, akik inspirációt nyújthatnak az álmaik megvalósításához.

Kreatív pályázat

“Van egy álmom…” címmel szerveztünk rajz- és fotópályázatot gyermekek számára 2021-ben. A pályázók azt rajzolták le, milyen szakmában szeretnének elhelyezkedni felnőttként. A dobogós pályaművek készítőit értékes digitális eszközökkel díjaztuk.

Élményekkel tettük szebbé a nyári szünetet

Támogattuk a porcsalmai rászoruló gyerekek kirándulását az állatkertbe. Sok gyermek számára ez volt az egyetlen vakáció, amin részt tudott venni. 

Rendszeresen támogatunk adományokkal olyan intézményeket, közösségeket, ahol nagy a szükség

A tuzséri általános iskolában minden évben kedveskedünk az első osztályos tanulóknak tanszerekkel, játékokkal, sportszerekkel és egy kis édességgel. Tiszagyulaházán fiatal családokat támogattunk kisgyermekek, újszülöttek ellátásához szükséges termékekkel. Olaszliszkáról a koronavírus miatti lezárások idején kaptuk a hírt, hogy sokan nem tudnak dolgozni a karantén miatt, így családok, gyermekek éheznek. Önkénteseink segítségével élelmiszercsomagokkal segítettük a rászoruló gyermekeket. 

Ösztöndíjprogrammal segítjük a tehetséges gyerekeket

2022 márciusában újra elindult az ösztöndíj programunk, mellyel tehetséges nevelt gyermekeket támogatunk. 13 gyermeket segítünk abban, hogy elérhesse álmait, legyen az a sport, a művészetek, vagy a tudományok területén. Látjuk és tapasztaljuk, hogy a szükség nagy, sokan rászorulnak a törődésre, a bátorításra és az anyagi támogatásra. De hiszünk abban, hogy munkánkkal segíthetjük, hogy ezekből a gyermekekből olyan felnőttek váljanak, akik eredményesek, kitartóak, bátrak, dolgosak és a közösség javát szolgálják. Sokan ezt jövőnek hívják, a rászoruló gyermekek álomnak, mi célnak.

Az adó 1%-ok felajánlásából is épül a rászoruló gyermekek jövője, hiszen álmokat segítenek valóra váltani. Habár a felajánlás csak két percbe telik és semmilyen más anyagi vagy időbeli ráfordítást nem igényel, egy évnyi élményt és fejlődési lehetőséget tartogat.

Hegyesi Zita

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK