A lakóépületekben keletkezett tüzekről és a megelőzésének lehetőségeiről

Olvasási idő: 2 perc

A tavalyi évben Békés megyében csaknem kétszáz lakástűz keletkezett, amelyek közül sajnos négy esetben a tűz halálos áldozatot is követelt. A legtöbb lakástűz a fűtéssel, főzéssel, dohányzással vagy hibás, nem megbízható elektromos eszköz használatával hozható összefüggésbe. 
A fűtési szezonban megnő a lakástüzek száma, ennek oka, hogy a hideg miatt többet vagyunk otthon, fűtünk, főzünk, világítunk, több elektromos eszközt használunk, és a szabadidőnk nagy részét is otthonunkban töltjük.

Amire nagyon érdemes odafigyelni:

  • Azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz.
  • Ne fűtsünk háztartási hulladékkal! Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak.
  • Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a kéményben lerakódott kátrány és korom. A kéményről másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetőszerkezetére.
  • Gyakori, hogy a dohányzás vezet sérüléssel járó, vagy halálos lakástűzhöz. Ne dohányozzunk ágyban, nehogy hamarabb elaludjunk, mint a cigaretta.
  • A régen épült házak elektromos hálózatát több elektromos eszköz együttes használata túlterhelheti, emiatt tűz keletkezhet. A régi elektromos rendszereket vizsgáltassuk felül egy villanyszerelővel!
  • Ha a biztosítékot rendszeresen lecsapják az elektromos eszközök, ha az elosztó, a hosszabbító, vagy a konnektor elszíneződött, el van deformálódva vagy megolvadt, ne használjuk, és hívjunk villanyszerelőt!

A tapasztalat az mutatja, hogy azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, nem történt tragédia, hiszen a lángokat már azok kialakulásakor sikerült megfékezni.

A füstérzékelőn kívül mindenkinek javasoljuk otthonra egy számára leginkább megfelelő tűzoltó készülék vagy készülékek beszerzését. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy milyen tüzet milyen oltóanyaggal tudunk biztonságosan eloltani. Elektromos tüzet vízzel, habbal ne próbájuk meg oltani az áramtalanítást megelőzően, valamint égő olajra semmilyen esetben se öntsünk vizet! A tüzet csak akkor próbáljuk mi magunk eloltani, ha a saját testi épségünk kockáztatása nélkül az lehetséges. Ha nem, azonnal meneküljünk, valamint szóljunk a szomszédoknak, és hívjuk a 112-es segélyhívószámot!

Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK

Nagyítás