Új perspektívában a szociális szakma

“Olyan értékek mentén kell dolgozni, ami mindenféleképpen felemel és megemel mindenkit, ezáltal minket is. Az, hogy milyen módon tudjuk ezt megtenni, illetve kikkel van elsősorban dolgunk, ezt a hétköznapok és mindennapi munka határozza meg elsősorban.” – vallja Lakatos Kata a Nyíregyházi Szociális Szolgáltató Központ​ intézményvezetője, szociális gondozó.

Számára a szakma nemcsak egy foglalkozás és munkatevékenység, hanem hivatás amely teljes mértékben összefonódik életével “Amikor elkezdtem idős emberekkel dolgozni az az igazság, hogy kicsit féltem tőle. Féltem, hogy mit fogok tudni adni az idősebb embereknek, hiszen a jelenlegi napon a mai állás szerint én még egy fiatalabb generációt képviselek, de ez biztos nem marad így” – mondja előadásában Kata.

Mély őszinteséggel és egyszerűséggel ismeri be, hogy bizony ő is ütközött és ütközik nehézségekbe, amihez mindig pozitívan próbál hozzáállni: “Hazudnék, hogy ha azt mondanám, hogy a mi tevékenységünk […] mindenkor csak örömteli pillanatokkal van tele. […] A lényeg, hogy a végén […] minden nap ugyanolyan lelkiismerettel, odaadással és minőségben számíthat ránk az illető. Ez számomra a legfontosabb dolog!”

Kata szemlélete hivatásáról teljesen más megvilágításba helyezi számunkra a szociális munkáról kialakított képet.  Számára minden idős személy egy külön kincs, akik felé nagy odaadással, odafigyeléssel és szakértelemmel kell fordulni.

Nagyítás
FEL