Vitaminok idős korban

Az idősek ajánlott vitamin és ásványianyag szükségletével kapcsolatban rengeteg tanulmány született – de mint a legtöbb esetben, itt is kerülni kell az általánosítást, hiszen, nagyon nagy eltérések lehetnek az idős emberek életmódjában. Nem lehet összehasonlítani egy 70 körüli aktívan élő, táplálkozására odafigyelő, nem súlyosan elhízott, nemdohányzó nő vitaminszükségletét egy ugyanilyen korú komoly súlyfelesleggel rendelkező, nem túl változatosan táplálkozó, dohányos férfiéval.

Nézzük, mik azok az alapok, amikben a legtöbb szakember véleménye, kutatásai egyeznek.

  1. nem a tablettákra, táplálékkiegészítőkre, hanem a táplálkozásra, az egészséges, természetes ételekre kell fordítani a hangsúlyt
  2. Van azonban néhány vitamin és ásványi anyag, amire szükség lehet – életmódtól, évszaktól, körülményektől függően pld: D-vitamin, főleg téli évszakokban lehet nagyon hasznos, amikor szervezetünk nem tudja előállítani. A menopauza utáni időszakban a nők számára különösen előnyös lehet.
  3. Kalcium – ha egy idősebb korú nőnél valamilyen okból nincs lehetőség étkezések során elegendő kalcium bevitelre, akkor hasznos lehet a kalcium pótlás, a csontritkulás megelőzésére.
  4. C-vitamin – bár kutatások szerint a korral nem nő a C-vitamin igény, de különösen dohányosok esetében fokozottan kell figyelni a megfelelő C-vitamin fogyasztására – ha lehet friss élelmiszerekkel – télen például déligyümölcsökkel, vagy savanyúkáposztával.
  5. Kutatások alátámasztják, hogy B6 és B12 vitaminra nagyobb szüksége lehet egyes idős embereknek – azért fogalmaznak ilyen visszafogottan, mert ez is az életmódon és az adott személy igényein múlik. De érdemes erre főként a táplálkozásunkkal odafigyelni – hús, halak, teljes kiőrlésű gabona hasznos lehet.

Abban azonban szinte minden szakértő egyetért, hogy leghasznosabb lenne ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat a napi táplálkozással bevinni. Mi a BTESZ szociális étkeztetésénél is igyekszünk ügyelni arra, hogy az ebédek megfelelő tápanyagokkal rendelkezzenek, de ezek mellett ne legyenek túl zsírosak, megterhelőek szervezetünk számára.

 

 

 

 

Források:

bmd.com

www.ageuk.org.uk

McCormick D. Advances in Nutrition, November 2012.időskorban