Zeneterápiával segítünk

A zene és az éneklés a vásárosnaményi Nappali Intézményünkben már a kezdetek óta egy jó eszköz a szenvedélybeteg ellátottjaink terápiájában. Nagyné Koncz Hajni kezdte az elején egyedül vitte terápiás segítőként a csoportokat, de ma már van ebben is segítsége.
Hajni még telefonban is elképesztő energiákkal tud mesélni hivatásáról és persze kedvenc hobbijáról az éneklésről. Mivel neki mindig nagyon jól esett egy-egy szeretett dalt elénekelni, úgy érezte, ezzel az ellátottjainak is segíthet. A környékbeli zenészt, Filep Aurélt ő invitálta a terápiás csoportba, aki azonnal boldogan igent mondott és azóta is közösen énekelnek zenélnek minden alkalommal. Van, amikor Aurél hoz egy új dalt, amit közösen megtanulnak, de előfordul olyan is, amikor egy résztvevő kedvenc dalát éneklik közösen.

A zeneterápia gyorsan a legnépszerűbb csoportfoglalkozássá vált, senkit nem kell unszolni, mindenki boldogan érkezik a találkozókra és már napokkal előtte nagyon várja ezeket az alkalmakat. A legnépszerűbbek Bródy János, Koncz Zsuzsa, a Republic és Máté Péter dalai – ugyanis ezek mindenkiből jó, nosztalgikus emlékeket váltanak ki, egy olyan korszakról, amikor talán még harmonikusabb volt az életük, vagy egy olyan szerettükről, aki már nincs mellettük. Ezek szomorkás emlékek is lehetnének, de ehelyett inkább nagyon nagy erőt adnak a mindennapok küzdelmeihez és ahhoz, hogy a csoport tagjai elhiggyék, újra jobbra fordulhat az életük.

A csoportoknak ez az egyik legnagyobb ereje – hiszen a résztvevők többsége magányos, talán pont a szenvedélybetegsége miatt a családjuk egy része sem tartja velük a kapcsolatot. Ilyenkor megsokszorozódik egy-egy szép emléknek az ereje, a jó közösség pedig néha életmentő lehet. Ez a közösség segíti a tisztulóban lévő szenvedélybetegeket a feszültségek és a magány oldásában és a tiszta életmód kialakításában.Mindenki gyorsan megnyílik, szívesen énekelnek együtt, egymás előtt a csoport tagjai már egyáltalán nem szégyenlősek, persze van, akinek jobb hangja van és muzikálisabb, van aki kevésbé, de ez itt nem számít. A zeneterápiás foglalkozásokon általában 10 -15-en vesznek részt, ez az közös éneklésben és zenélésben is ideális létszám. Van olyan is, aki megbeszélte, hogy a munkahelyéről eljöhessen a foglalkozásra és ahogy vége a zeneterápiának rögtön rohan vissza dolgozni.
A csoportnak vannak már közös, szomorú emlékei is, a zeneterápiák egyik korábbi állandó résztvevője – nevezzük P-nek, már nincs közöttünk és Hajni elmondása szerint gyakran eszébe jut, leginkább akkor, amikor az ő kedvenc dalát – Máté Pétertől a Most élsz -t éneklik. Ezekben a percekben mindig velük van P, a régi barátjuk, aki szinte minden zeneterápiás foglalkozáson részt vett és nagyon fontos és erős emberi kapcsolatai voltak itt.

Hajniék talán nem is tudják, milyen csodát tesznek, nap, mint nap, hány emberben tartják az életbe vetett hitet a nehéz mindennapok ellenére is. Ők csak végzik a dolgukat és azt vallják, hogy a segítés, más emberek támogatása az életfeladatuk.- köszönet a vásárosnaményi Szenvedélybeteg Nappali Ellátó Intézmény munkatársainak és külön köszönet Nagyné Koncz Hajnalkának és Tamásné Kozma Hajnalkának.

FEL