Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Olvasási idő: 2 perc

Egyre felkapottabb manapság a zero waste felfogás, azaz a hulladék nélküli élet. A boltokban már a zöldségek mellé az újrahasználható vászontasak is ki van téve és mi is több cikket írtunk már a hulladékmentességgel összefüggésben (komposztálás, rendrakási módszerek…stb.) Ez ugyanis egy nagyon sokrétű kérdéskör, amiben nem csupán a szemetünk csökkentése, de a pazarlásmentesség és a felhalmozott felesleges tárgyak is beletartoznak. Vannak ugyan már Magyarországon is elöljáróink a témában, mégis nehéz kérdés ez a családokra, háztartásokra vetítve.

Vajon a mai modern világban, ahol a vákuumcsomagolás és a nejlon zacskók elborítanak minket, lehet-e úgy vásárolni, hogy a kosarunkba ne kerüljön műanyag? Annyira megkönnyítette az életünket a sok zacskó, hogy a magyar háztartások túlnyomó többségében van egy nagy szatyor, amiben a többi kisebbet tároljuk. Gondoljunk bele, a szendvicset is folpackba csomagoljuk, majd kisméretű uzsonnás szatyorkába helyezzük… Bea Johnson, a francia származású, Amerikában élő családanya, blogger és író, a hulladék- és pazarlásmentes életmód egyik legjelentősebb példaképe a „saját bőrén” tapasztalta meg az életmódváltás nehézségeit. Könyvében elképesztően olvasmányosan, már-már regény szerűen írja le a saját tapasztalatait ezen a rögös úton, amit 2008 óta jár. 

Mindezt úgy, hogy két fejezet között azon kapja magát az olvasó, hogy elkezd máshogy tekinteni a mindennapi teendőkre, a saját környezetére. A könyvben valóban kipróbált tanácsok és praktikus tippek szerepelnek, amelyek a saját kultúránkban, a saját környezetünkben is könnyedén megvalósíthatók. A könyvet olvasva már nem távoli és megfoghatatlan fogalom marad a környezettudatosság, amire eddig úgy tekintettünk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, hanem személyes kötelességgé válik, hiszen megértjük, hogy valóban mennyit tehet az az egyetlen fecske.

Huszár Eszter

Megosztás itt: facebook
Facebook

TOVÁBBI FRISS CIKKEK